ŽIAURI INTRIGA: ALFREDAS BUMBLAUSKAS MOSTELĖJO RANKA

(Last Updated On: 2020-07-07)

Vakar skaičių grafystėje būta poros intrigų. Pirma – kaip sekėsi naujajam LTV žaidimui Lietuvos universitetų žinių lyga „Ateities lyderiai?

Laidą LTV įkėpestojo iškart po Panoramos, suteikdama šiai prestižinę poziciją. Žaidimas filmuojamas Didžiojoje LTV studijoje su visais šios privalumais – erdve, apšvietimu bei galimybe patalpinti solidžias dekoracijas.

Daug pompezo ir statikos, ilgi skaitlingų komandų pristatymai – dalyvis lėtai eina iš studijos gilumos, nerangiai sėda į baro kėdę ir, nutaisęs mąslų veidą, dar spėja išklausyti jį pristatančio diktoriaus skaitomo teksto pabaigos. Tempas lėtas, daug intarpų su aukštųjų mokyklų pristatymais, n kartų kartojamas, tur būt, laidos režisieriui labai patikęs A. Bumblausko platus mostas į muzikinį taktą. Gal bandoma laiko laimėti – juk laidai suplanuotos dvi taip vadinamos komercinės valandos (t.y. dvi valandos su reklaminiais intarpais).

Ieškau intrigos. Atleiskit už beribį uagadugu šlykštumą, bet man vien pakilios intencijos ir daug gražių kostiumuotų dėdžių studijoje nepakanka.

TV žaidime pagrindinė intriga turėtų būti užduotys ar kažkokie nematyti inovatyviai-atraktyvūs žaidybiniai elementai. Pastarųjų nepastebėjau – kiek suprantu, jų vietą turėtų užimti Alfredo Bumblausko plepažas, prie kurio dar grįšiu. O užduotys? Čia viskas priklauso nuo to, kokį efektą nori pasiekti. Jei trokšti, kad mintyjime dalyvautų ir TV žiūrovai, jas reiktų paruošti taip, kad bent jau vidutinis pilietis galėtų apgaudinėti save iliuzija, jog jo intelektui jos pavaldžios. Tiesa, įmanomas ir kitas būdas, kurį per daug metų ištobulino rusų KVN ČGK, t.y. – pastaraja aplinkybe beveik nesirūpinant labai stipriai išeksponuoti komandos narių ginčo segmentą – kaip prieinama prie tiesos. Jei lietuvaičių laida to siekė, tai nesėkmingai, nes girdėjosi tik šnekėjimo nuotrupos – vientiso teksto iš jo neiššifruosi. Aišku, gal problema ir tautiečių menkame ekspresyvume – su rusais emocingumu lygintis negalime.

Skaityk  ROLANDAS VILKONČIUS IR ARŪNAS VALINSKAS. KURIS PRANAŠESNIS?

Man būtų visai priimtina, jei šis žaidimas būtų Alfredo Bumblausko asmeninis TV šou. Profesorius (ar akademikas, nežinau…), jei nebūtų pasukęs arti istorijos dirvonų, visai tiktų būti populiaraus šou vedėju – profesionalu. Liežuvį turi gerai pakabintą, reakciją irgi – stambaus stoto žmones lietuviai mėgsta. Visos kortos į rankas. Bet tada ir laidos konstrukciją reiktų daryti atitinkama – čia, nors A. Bumblauskas su savo solidžiu odiniu portfeliu ir yra išeksponuotas centre tarsi soste, jo vis tiek per mažai. Senatas… Atleiskit, bet tai perteklinis elementas – nieko laidai neduodantis ir tik sodinantis turinį. Problema – ne personalijose, o sunkiasvorėje laidos konstrukcijoje, kurios nepagyvino Antano Zabulio forfaninis savo bičo žodynas, kuriuo, manding, buvo siekiamas pademonstruoti artimumas jaunimui žaliajam.

Visame šitame reikale pastebiu per daug ceremoninio turinio, o ne gyvo televizinio. Šiaip tos ceremonijos gal labiau prie kokių iškilių transliacijų iš Prezidentūros ar Seimo tinka. Dar laidotuvių…

Skaičiai. Aš labai gerai suprantu, kad šnekant apie nacionalines vertybes reitingų minėti nevalia, bet pavarysiu čia į kairę su erezija. Žaidimas neatrodė niekuo geriau už čia prieš savaitę rodytą – Mūsų dienos – kaip šventė. Aukščiausias taškas – 3.9 proc., kai jo pirmtakas reguliariai kirsdavo 4 procentų ribą (duomenys iš TNS). O biudžetai tai tur būt skiriasi keleriopai…

Kas vyko kitur? Rūtų megaakistata vėl parodė, kad Rūtai Šokančiajai traumuota koja leidžia rezultatyviau atskleisti savo privalumus – stipriai laimėta prieš TV3 Rūtą. R. Mikelkevičiūtė gilinosi į gašluomenės pergyvenimus bei godas ir susikvietė į studiją žanro iškilybes – svingerinį verslininką Radvilą Bubelį ar aštuoniolikmetę romantiškai įsimylėjusį Andrių Šedžių, atlapaširdiškai dovanojantį mersedesus bei leidžiantį jį apgaudinėti su kuo tik pageidausianti. Studijoje buvo veidelių, kuriuos pamačius iškart po dvasingų jaunuolėlių iš naujo LTV žaidimo, rimtai susuktų vidurius. Gerai, kad laidos rodomos ne tokia tvarka.

Skaityk  LNK IR TV3: VEDĖJŲ ROKIRUOTĖS

Svingerinei problematikai Rūta Janutienė pralaimėjo su maisto produktų branginimo tema. Suprantu, kad viskas gražu, idėjiška, za partiju i narod. Tfu, atsiprašau – tik za narod. Bet pritempta daug kas. Tarkim, jei tiesa, kad valdžiažmogis Remigijus Šimašius iki šiol atidirbinėja visokiems verslininkams už tai, kad Laisvos rinkos instituto rėmėjais šie buvo, kai anasis tajam vadovavo, tai turiu pilną teisę pagal analogiją visai neretoriškai galvoti, kad TV3 Rūta kažkokiu tik jai žinomu būdu atidirbinėja Dariui Mockui, nes šis yra netgi ne rėmėjas, o savininkas televizijos, mokėjusios jai autorinį honorarą.

Biesas žino…

P.S. Ai, tiesa, būčiau pamiršęs, kad Ligita Juknevičiūtė vakar savo laidoje Atvirai su žvaigžde pranešė turinti pakankamai daug kursiokų ir nuramino dėl uagadugu nuogastavimų.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

22 komentarai:

  1. Artojas | 29 spalio, 2010 at 15:00

    Ne KVN, o ŠGK :). Bet šiaip vakar buvau identiškos nuomonės t.y. Klausimai (tiksliau ne klausimai, o atsakymai) žiūrovo intelektui nepavaldūs, o dalyviai per skysti, kad pagimdytų tiek emocionaliai patrauklią diskusiją, kad pasijusčiau jos dalyviu. Nuobodu. Daug pompastikos ir vaidybos. Na ne vaidybos, bet kaip čia pasakius… Yra toks jausmas, lyg prieš dalyvius stovėtų boba ir su plakatu „Nepamirškit, kad DIRBAT kamerai!“. Nu ir tas darbas kaip kam išeina, ale visada jaučiasi.

    Please wait...
  2. viesulas | 29 spalio, 2010 at 16:15

    taigis , taigis… Tik man pasirodė, kad šiuo atveju studijos erdvė yra labiau trūkumas nei privalumas. Iš to ir visos ceremonijos randasi, intymumas dingsta. O bedvasiai ir be meilės pakaišioti intarpai tik dar labiau visą košę pravėsina. Aiškiai matyti, kad lyderis čia tik vienas, ir vargu, ar atsiras jam į draugiją tinkančių.

    Please wait...
  3. Anarchistas | 29 spalio, 2010 at 18:20

    Iš tikrųjų, ta pompastika nesėkmingai bandė užgožti nykią idėją. Jei jos nebūtų, mažai skirtųsi ši laida nuo mokyklinio renginuko aktų salėje. Be to dar ir ta universitetų reklama(galbūt netyčinė) labai nervina.

    Please wait...
  4. Corot | 29 spalio, 2010 at 23:43

    Kas su Šeškum pasidarė, nesuprantama yra. Darė kultines laidas žmogus, išvyko į užsienį, grįžo ir – šnipšrinės laidos dabar jau teišeina…

    Please wait...
  5. Nerijus | 30 spalio, 2010 at 15:10

    Corot, prieš išvažiuojant jis darė, nepasakyčiau kultūrines laidas, kaip realybės šou “Baras”, pokalbių šou “Vakaras su Marijonu” ir t.t Dabar jis daro tikrai geresnes laidas, tik gal su “Ateities lyderiais” persistengė. Bet šiaip – puiku, jog televizijoje atsiranda tokių laidų.

    Please wait...
  6. nida | 30 spalio, 2010 at 17:55

    pokalbių šou Vakaras su Marijonu buvo puikus. Sakytume, žanro, pradingusio iš visų Lietuvos TV, klasika.

    Bet ar tikrai tai buvo jo laida? Dovanokite, galbūt.

    Please wait...
  7. Corot | 31 spalio, 2010 at 10:36

    Nerijau, rašiau “kultines”, o ne “kultūrines”. Dabar jis daro šūdą, palyginus su “Baru” ar pirmu “kiž”.

    Please wait...
  8. Piktuolis | 1 lapkričio, 2010 at 10:26

    Sakai geriau dar vienas “Baras” eteryje nei “Ateities lyderiai”? Gal jau ačiū tiekto 🙂

    Please wait...
  9. Corot | 1 lapkričio, 2010 at 12:33

    Pons piktuoli, kalbu apie kultą komercine prasme. 🙂

    Please wait...
  10. vlkf | 2 lapkričio, 2010 at 14:29

    tik gal ne KVN, o cto? gde? kogda? KVN nieko bendro su pasigalinejimu ziniomis neturi

    Please wait...
  11. uagadugu | 2 lapkričio, 2010 at 14:37

    Ačiū, taisau – čia būsiu susipainiojęs.

    Please wait...
  12. Vladislovas | 3 lapkričio, 2010 at 02:29

    Iš patikimų šaltinių: kiekvienai aukštajai mokyklai dalyvavimo mokestis žaidime (sezonui) 10 tūkstantukų litų. Spekuliatyvus pavadinimas tiesiog verčia dalyvaut ir mokėt pinigus – kaip gi nedalyvausi, juk tu lyderis. Tai ir moka.

    Please wait...
  13. Piktuolis | 3 lapkričio, 2010 at 18:46

    Tu matai… tai kažin kiek atseikėjo Mažeikiai ir Visaginas už galimybę pretenduoti į “supermiesto” titulą?

    Please wait...
  14. Nežiniukas | 3 lapkričio, 2010 at 23:41

    Čia turbūt niekam ne naujiena, kad Ateities lyderių užduotys… nėra originalios. Bent kiek mačiau iš vienos laidos, dauguma jų paimtos iš tokio Protmūšio archyvo. O Protmūšyje ir dalyvauja aukštųjų mokyklų studentai. (Beje, kai kurie iš dabartinių dalyvių taip pat tam Protmūšyje dalyvavo.) Taigi belieka peržiūrėti mano minėto žaidimo interneto puslapyje patalpintų klausimų archyvą ir jau tapsi Ateities lyderiu. O kuris universitetas tam p-y aktyviausiai dalyvaudavo, nesunku atspėti. Kaip ir atspėti Ateities lyderių nugalėtojus.

    Please wait...
  15. niam | 4 lapkričio, 2010 at 21:52

    Vargas tau, Lietuva,jeigu tokie nykūs ateities lyderiai,Matyt tikrai vis bent kiek gabesni jau užsieniuose

    Please wait...
  16. skaitytoja | 16 lapkričio, 2010 at 23:41

    Vladislovai: čia rimtai toks dalyvavimo mokestis?
    Neziniukas: Pritariu tikrai dauguma uzduociu is Protmusio archyvu ir kas bus nugaletojas as tikrai neabejoju..

    Please wait...
  17. Koldunas | 28 sausio, 2011 at 12:36

    sutinku su gerb. uagadugu izvalgomis, tik nepasakyciau, kad zaideju ziniomis paremtas TV zaidimas turi buti nors kazkiek ikandamas eiliniam ziurovui. Galbut pamintyti ir yra smagu, kaip kad kokiam nors kas nori buti milijonieriumi, kuomet kiekvienas klausimas istempiamas kaip guma i begalybe, taciau quickfire stiliaus klausimai (ir be to dar ir sudetingi) taip pat turi sava sarma. BBC University Challenge as ziuriu kaip aukstos erudicijos pasirodyma, panasiai kaip kokias futbolo rungtynes – nesugebeciau atkartoti, bet uztat kaip ispudinga!

    Please wait...
  18. ŽINIOS IŠ TOLIMOS ATEITIES: LNK RINKS “LIETUVOS SUPERMIESTĄ” | uagadugu
  19. KOMENTATORIAUS RUBRIKA: SIGITAS APIE LYDERIUS. ATEITIES… | uagadugu
  20. “ATEITIES LYDERIAI”: ATEITIS LAUKIA NEMORALI | uagadugu
  21. “ATEITIES LYDERIAI”: NETEISĖTOS REKLAMOS TVANAS PER LTV? | uagadugu
  22. SKAIČIAI: PRAMOGOS - PANGASIJOMIS PER LAVRINOVIČIŲ, SMORIGINU PER USPASKICH - uagadugu - uagadugu

Palikite komentarą