TENISAS: MIGLOTA, BET ĮDOMI TRANSLIAVIMO PERSPEKTYVA

(Last Updated On: 2020-02-16)

Paprastai nuograužas nuo turtingo LNK stalo rodantis TV1 tris dienas blizgėjo transliuodamas elitinį sportą – tenisą.

Tai – įvykis visam LNK konglomeratui – televizijai, kuri yra mažiausiai sportiška iš visų didžiųjų Lietuvos kanalų. Tiesa, šiek tiek eksperimentuota – būta čia ir NBA, ir Lietuvos futbolo rinktinės atrankos ciklo rungtynių. Bandymai neapsivainikavo didele sėkme – daug žiūrovų neprisikviesta.

Tenisas – kažkas naujo Lietuvos televizinėje padangėje. Anksčiau buvo keli tokie atvejai Olimpiados proga ir, berods, viskas.

Aišku, šita iniciatyva atsitiko ne be priežasties. Anglai, su kuriais Davis Cup varžybose susitiko Lietuva, yra, nors ir neblizganti teniso vunderkindų gausa, bet vis dėl to – viena didžiųjų šios sporto šakos nacijų. Tai – svarbi priežastis. Bet dar svarbiau, kad Lietuvoje radosi talentų, kuriems, nors ir labai miglotai, galima įžvelgti ateitį pirmame geriausių tenisininkų šimtuke. O tai jau dalyvavimas prestižiniuose turnyruose, kurių priziniai fondai siekia ne vieną milijoną dolerių, čia įbyrančių ne tik dėl fenomenalios teniso pasaulinės rinkodaros sėkmės, bet ir dėl įplaukų iš televizinių transliavimo teisių pardavimo.

Lietuviams gal sunku suvokti, bet pasaulyje yra apie milijardą teniso sirgalių, kai krepšinio suskaičiuojama tik apie 400 milijonų. Pasaulyje kiekvienais metais įvyksta šimtai turnyrų, kuriuos transliuoja televizijos, o iki dešimtuko iš jų biudžetai nėra mažesni, nei viso Europos krepšinio čempionato.

Tačiau tenisas Lietuvoje yra įgavęs ne masinės, o gana snobiškos ar netgi taikomosios pramogos atspalvį – kas antras Lietuvos premjeras eksponuojamas žaidžiantis su kokios nors kitos kaimyninės šalies premjeru ir netgi į runkelinės Lietuvos paraštes nublokštas Rolandas Paksas pažadus Jurijui Borisovui dalino ne kur nors, o teniso korte.

Skaityk  TV SAVAITGALIS: "EUROVIZIJA" BUVO NEĮDOMI BE "INCULTO", O "ŽVAIGŽDŽIŲ DUETAI" TRIUMFAVO

uagadugu patys turi bent tris aplinkžiniasklaidinius, kartais žurnalistais pavadinamus pažįstamus, kurie prie alaus bokalo draugeliams giriasi iš teniso korto ir rūbinių pažįstantys bene visus Lietuvos galinguosius. Svarbu reikšmingai išlaikyti pauzes – žinai… vakar Mockus sakė… kad LNK jau visiška chana arba Kirkilas papypkiavo…kad socdemai ims valdžią …už pusmečio arba Marčela… lindėdamas po dušu išsidavė…kad Šaras vėl nežais čempionate…  Vienu žodžiu, nori tapti pats sau ir aplinkiniams reikšmingas – nusipirk kuo brangesnę raketę ir kulniuok į kortus.

Na, bet grįžkime prie normalių žmonių. Didžioji jų dalis niekuomet raketės į ranką nepaims, bet tenisą gali pradėti žiūrėti. Nesu tikras, ar tokia proga, kaip pastarąjį savaitgalį, bet užtektų, tarkim, Ričardui Berankiui patekti į kurio nors prestižinio pasaulio turnyrų –  Roland Garros, Wimbledon ar US Open pusfinalį, tada jo susitikimą būtų ne tik garbė, bet ir nauda transliuoti jau ne TV1, o kuriam nors didžiajam šalies kanalui, o teniso žinovu taptų kiekvienas tautietis. Sakote, utopija? Visai ne. Taip jau yra atsitikę Vokietijoje (Boris Becker), Švedijoje (Bjorn Borg), Marcos Baghdatis (Kipras ir Graikija) Serbijoje (Novak Djokovic), Lenkijoje (Wojciech Fibak), Rumunijoje (Ilie Nestase). Užtenka vienam teninsininkui tapti superžvaigžde ir tenisas virsta kultine sporto šaka.

Dar jei iki tol pavyktų užsiauginti bent vieną gerą teniso komentatorių… Tomas Langvinis, aišku, yra geriau, nei vienas LTV sporto redaktorius, kuris, komentuodamas Olimpiados tenisą, ne tik nežinojo subtilių šios sporto šakos taisyklių, bet ir bandė jas išaiškinti žiūrovams. Tačiau jokių kitų privalumų, apart geros dikcijos, taisyklių ir mokėjimo skaičiuoti taškus pas LNK žurnalistą nepastebėjome. O jo, kaip tenisui, pernelyg emocingas reagavimas į kiekvieną menkiausią lietuvių smūgį ir šabloniškas žodynas ne padėjo, o atvirkščiai – trukdė susikoncentruoti. Situaciją gelbėjo vienaip ar kitaip su šia šaka profesionaliai susiję žmonės, sėdintys šalia komentatoriaus. Gal iš jų ir vertėtų padaryti komentatorių? O išmokyti pasisveikinti ar atsisveikinti su žiūrovu nėra sunku.

Skaityk  LNK IR TV3 SERIALAI PAĖJO LAVONDĖMĖMIS

Jau atsiribodamas nuo T. Langvinio personalijos konkretybių akcentuoju, kad negyvai baigia užknisti komentatoriai, kurie žino mažiau, nei sėdintis neprofesionalas kitoje ekrano pusėje. Kaip galima žiūrėti varžybas, jei mintyse vis save pagauni žinąs daugiau, nei komentatorius, keikiesi dėl jo bendrojo išsilavinimo, apsiskaitymo spragų ar, atleiskit už puikybę, žemo IQ.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

31 komentarai:

  1. Rokas Arbušis | 8 kovo, 2010 at 14:31

    teniso visai neišmanau. gražus pažiūrėti, bet kiek nuobodokas (kaip amerikinis futbolas ar regbis) — vis ir vis pradedama iš naujo.
    na, bet čia toks žaidimas.
    ir man asmeniškai Langvinio emocijos kaip tik pagyvino ir netrukdė.

    (žiūrėjau ne visai savo noru, bet labai ir neburbėjau)

    Please wait...
  2. Matotoupa | 8 kovo, 2010 at 16:00

    Latvis “braliukas” Gulbis – jau gerai pavaro, ATP reitinge yra 45 vietoje.

    Tikiuosi, kad mūsiškiai neatsiliks.

    O lietuviai-komentatoriai – turbūt rusų komentatorių mokyklas baigę…

    Please wait...
  3. dienamiegok | 8 kovo, 2010 at 16:09

    Man irgi patiko Langvinio komentavimas. Teniso taisykles ir šiaip specifiką žino, pagyvinti transliaciją sugeba, o ir balsas malonus ausiai. Tik atkreipiau dėmesį, kad kartais sakinius į pabaigą taip kažkaip reikšmingai nutylindavo

    Please wait...
  4. Ingis to Matotoupa | 8 kovo, 2010 at 16:42

    Gulbis. Kokia graži, lietuviška veik pavardė. 🙂

    Please wait...
  5. iš esmės | 8 kovo, 2010 at 16:56

    nėra ką giliai ir kapstyti: ponas Mockus labai mėgsta tenisą, jį remia, mg valda pastatė seb areną (lietuvos teniso pagrindinė vieta), galbūt ją iš dalies ar pilnai ir valdo. tad nieko nuostabaus, kad ir lnk podukra tv1 (viskas pono Mockaus) transliavo šį turnyrą. vienetinis atvejas. kad nevargti – imamas lnk sporto žurnalistas ir sodinamas prie pulto. ir paprasta, ir pigu. tad apskritai smagu, kad toks įvykis buvo televizijos eteryje. na o viso to kokybė – tai jau atskira kalba…

    Please wait...
  6. param pam pam | 8 kovo, 2010 at 17:23

    Langvinis, kiek žinau, bent jau pats mėgsta tenisą. Ir man visai neblogai skambėjo jo ir profesionalo bendras vedimas.

    Please wait...
  7. Corot | 8 kovo, 2010 at 18:13

    To Ingis. Lietuviškai būtų Gulbys.

    Norisi tv1 skaičius pamatyti. Bet abejotina, ar jie bus aukštesni nei įprastai sekmadieniais. Nes kažkaip lietuvis (žiniasklaida masėms) ne itin reiškėsi prieš rungtynes, kad “sergam, palaikom, gal laimės, tikėkim”. Bet tačiau po laimėjimo pasipylė “oi, sensacija, parklupdė, sutriuškino, valio”.

    Please wait...
  8. Pasišiaušęs | 8 kovo, 2010 at 20:10

    Mano komentaras bus ne į temą, bet norėčiau užduoti retorinį klausimą apie lietuvišką televiziją. Tiksliau du.
    Taigi:
    1. Kodėl televizija taip baidosi interneto? Turiu omeny, kad labai daug jaunimo nuo televizorių nuėjo prie kompiuterių. Prie kompiuterio jie bendrauja, sužino naujienas, žiūri filmus bei serialus, pramogauja ir t.t. Nejaugi televizinkai to nemato? Negi jie vis dar naiviai tiki, kad televizija (tokia, kokia ji yra šiandien) vis dar turi kažkokią ateitį? Net ir patys televizoriai dabar vis dažniau transformuojasi į kompiuteris-plačiaekranis HDTV duetą… Taigi panašu, kad įprastai televizijai šiuolaikinio žmogaus gyvenime vietos greitai visiškai nebeliks, o televizijos to net nesuvokia ir nieko nedaro… Man tiesiog norisi pasakyti “ei, televizija, mes čia… internete, ateikit pas mus”. Bet niekas neateina ir man įdomu kodėl.
    2. WTF atsitiko lietuviškiems kanalams? Ar čia aš staiga toks protingas pasidariau, ar televizijos laidų lygis taip staiga krito į prarają? Kas nors paaiškinkit man, nes aš, retstykiais įsijungęs televizorių), niekaip nesuprantu kas čia darosi…
    Įsijungiu kokį LNK ir žiūrėdamas jaučiuosi lyg LNK iš manęs tyčiotųsi, tikėdamiesi, kad aš tą jų mėšlą žiūrėsiu…
    Gal aš čia tiesiog aš išpindėjau nuo tų nuostabiųjų Discovery dokumentikų iš Linkomanijos?

    Please wait...
  9. Petras | 8 kovo, 2010 at 21:40

    Ir aš porą žodžių tarsiu apie komentatorių Langvinį – iš tiesų geriau komentuoja negu LTV visų sporto šakų “žinovai”. Tačiau, kai šalia jo sėdintis teniso matęs profesionalas išaiškina, kad negerai, kai žiūrovai ploja ir džiūgauja po neišprovokuotos varžovo klaidos, o komentatorius Langvinis ir po to kaip vaikas džiūgauja ir šūkauja po kiekvienos tokios varžovo klaidos – tai jau yra negerai. Yra kur tobulėti.

    Please wait...
  10. Alius | 8 kovo, 2010 at 22:06

    2 Corot: skaičiai yra komentaruose po http://uagadugu.blogas.lt/tenisas-pasikelem-bet-maloniai-2890.html

    Please wait...
  11. Alius | 8 kovo, 2010 at 22:24

    2 pasišiaušęs: geri klausimai.

    1.Atsakysiu skaičiais – televizijoms užtenka to, ką turi. T.y. apie 70% kas vakarą. Tokių, kaip tu yra maximum kažkur apie 10-15%, iš kurių beveik visi po kurio laiko taps pasyvūs televizijos žiūrovai per internetą. T.y. jie žiūrės tradicinę programos planuotojų televiziją, bet per kompiuterio monitorių, nes techniniu požiūriu numirs ne televizija, o televizoriai. Torentai, kiti atsisiuntimai yra tik tam tikro aktyvesnio amžiaus žaidimai – vėliau iš to išaugama. atsiranda, darbai, vaikai, žvejyba, meilužės, meilužiai. Šalia, kaip paįvairinimas lieka televizija (t.y. tradicinė TV programa). Kokia debilizuojanti ji bebūtų.

    2. Taip, pasidarei protingas. Subrendai mesti į šoną kompiuterį ir pradėti skaityti knygas, vaikščioti į parodas, muziejus. Tai įdomiau, nei Discovery.

    Please wait...
  12. Mykolas | 8 kovo, 2010 at 22:33

    T. Langvinis puikiai susitvarkė su užduotimis – mes kaip tik Lietuvoje neturim nei vieno emocingo komentatoriaus (o su pavydu dažnai klausomės britų, italų ar rusų), tad šiuo atveju Tomas turi kaip tik pranašumą! 🙂

    Please wait...
  13. Alius | 8 kovo, 2010 at 22:54

    2 Mykolas: tik viena problema – tenise vertinami ne emocingi, o mąslūs komentatoriai. Čia svarbiau analizė, o ne emocijos. Tam pačiam Langviniui pravartu būtų pasižiūrėti, kaip komentuoja “Eurosport” komentatoriai. Ten po kas antro smūgio “šaunuolis” niekas neklykia, nes tai paprasčiausiai banalu. Teniso žiūrovai nėra kvaili ir jie žino, kada žaidėjas yra šaunuolis,o kada tiesiog jam pasisekė, nes jo priešininkas suklydo. Ko visiškai neskiria Langvinis. Tenisas ne bushido, kur kaifuojama nuo to, kad varžovo koja lūžusi, o todėl į ją reikia spardyti. Čia kita etika. O emocingi geri krepšinyje ar futbole. Nereikia painioti žanrų.

    Please wait...
  14. trx | 9 kovo, 2010 at 08:49

    Gal ir gerai turėti skirtingus žanrus, tačiau tuomet natūraliai kai kurie žanrai lieka paraštėse.
    Va pažiūriu snukerio varžybas (nepamenu per kokią televiziją, turbūt Eurosport). Anglakalbiai komentatoriai komentuoja ramiau, nedaugžodžiauja. O rusų komentatoriai ir emocionuoja, ir labai familiariai šneka, nusivažiuoja į lankas.. Tačiau visada renkuosi rusišką garso takelį – daug maloniau klausosi.
    Galbūt ir ne tas žanras, galbūt ir pritemptas komentavimo būdas, galbūt neatsižvelgiama į sporto pobūdį, tačiau – mane vis tiek labiau traukia, nors tu ką.
    Spėju kad ir su teniso komentavimu panašiai būtų. Vertintume pagal savo kultūrinius įpročius o ne pagal žanrą.

    Please wait...
  15. Mykolas | 9 kovo, 2010 at 09:11

    Na tai buvo pirmas rimtas teniso mačas, kuriame žaidė lietuviai ir transliavo LT televizija, tad Tomas ir nesulaikė tų emocijų, kai mūsiškiai taip nuostabiai žaidė. 🙂 Aišku, niekas negarantuotas, kad to nebus ir antrą kartą (turiu omeny ir lietuvių žaidimą, ir Tomo tokį komentavimą). 😉 O šiaip tai skonio reikalas – kam nors gal ir šachmatų žaidimą norėtųsi komentuoti emocingai…

    Please wait...
  16. reitingas | 9 kovo, 2010 at 10:06

    Tai kad reitingai ne itin skyrėsi nuo įprastos TV1 programos

    http://img62.imageshack.us/img62/4555/sekmadtv1.jpg

    Please wait...
  17. Alius | 9 kovo, 2010 at 10:42

    Ne itin… Ištisus du kartus.Tokiam mažam kanalui tai – pasiekimas.

    Please wait...
  18. Jonas | 9 kovo, 2010 at 17:25

    man Tomo Langvinio komentavimas patiko. Nesakau, kad tobula, bet gyva ir jau tikrai ne nemoksiska. O autoriui, taip gerai galvojanciam apie save, siulau iskelti savo kandidatura kitam etapui.

    Linkiu sekmes!!!!

    Please wait...
  19. Alius | 9 kovo, 2010 at 17:58

    Tegu kiekvienas daro savo darbą. Bet geriau, o ne blogiau.

    Please wait...
  20. Pasišiaušęs | 9 kovo, 2010 at 18:53

    Alius,
    1. Stebint interneto veržimąsi iš kompiuterių į televizorius, telefonus ir net šaldytuvus ir t.t. galima drąsiai teigti, kad įprastinė televizija tikrai išnyks. Nesakau, kad išknyks laidos, serialai ir t.t. Tiesiog televizija persikels į internetą ir šiek tiek pakeis savo formą.
    O pačių filmų, serialų laidų serialų siuntimąsis nėra kažkoks vaikiškas žaidimas, iš kurio išaugama. Tai tiesiog naujajai kartai priimtinesnis turinio vartojimas. Jaunoji karta nebenori taikytis prie televizijos grafiko. Jau dabar egzistuoja internetinės televizijos, kurios yra labai geras pavyzdys, kur link einama. Ateini svetainę ir gali žiūrėti laidą kada nori, kokiu nori formatu ir netgi pasikuisti senose laidos serijose. Tai yra formatas, kuris iš tikrųjų labiau tinka užsiėmusiam žmogui, nes tai formatas prisitaikantis prie žmogaus, o ne atvirkščiai.
    2. O kokiu būdu tamsta taip stebūklingai padarėt išvadą, kad aš knygų neskaitau? 🙂

    Please wait...
  21. Alius | 9 kovo, 2010 at 21:51

    1. Kažkada buvo kita naujoji karta, kuriai atrodė, kad po vinilo atsiradus patogiems CD ir dešimties lizdų grotuvams, jie visą gyvenimą klausys savo mėgstamos muzikos, komponuos grojaraštį, o radijas numirs. Nenumirė. Tie galvoję aptingo ir klauso būtent jo. Pasyviai. Nes su amžiumi kai kas pasitraukia į antrą planą.

    2. Nepadariau. Iš paties žodyno jaučiu, kad skaitai. Čia buvo gal būt ne visai vykęs pajuokavimas.

    Please wait...
  22. KAIP? | 9 kovo, 2010 at 23:25

    ŠIAIP, JEIGU BLOGO AUTORIUS NEBUTŲ NUĖJĘS Į ASMENIŠKUMUS BLOGAS VISAI NIEKO. TIK, NEGALIU SUSILAIKYTI NUO VIENO FAKTORIAUS. VISADA YRA LENGVA KRITIKUOTI, YPATINGAI TIEMS, KAS NĮRA DIRBĘS PANAŠAUS DARBO. ŠIAIP, GALIU PASAKYTI DRĄSIAI, KAD KOMENTAVIMAS BUVO TIKRAI NEBLOGAS. PASIREMTA PASAULINE PRAKTIKA, TAI YRA SEDI SPORTO ŠAKOS IŠMANYTOJAS IR TECHINIS KOMENTATORIUS. TAI, KAD EMOCIJOS PAIMDAVO VIRŠŲ AČIŪ DIEVUI NES NUO MONOTONIŠKO 1980 KOMENTAVIMOJAU BLOGA.KITA VERTUS JUK VISIEMS NEITIKSI

    Please wait...
  23. Alius | 9 kovo, 2010 at 23:58

    1. Labai prašau išmokti naudotis CapsLock mygtuku klaviatūroje.

    2. Būtų neblogai, jei tie teiginiai apie “asmeniškumus” būtų kuo nors pagrįsti.

    3. Kai santechnikas prastai padirba “panašų darbą”, nesunku nustatyti, kad jis jį prastai padirba. Todėl neužtenka save pavadinti santechniku ar sporto komentatoriumi – kažkas niekuomet jais nedirbęs gali konstatuoti prastą darbo kokybę. Jei jis argumentuoja. Kas ir buvo padaryta šio straipsnio atveju.

    4. Bijau, kad minėdami “pasaulinę praktiką” Jūs čia kažką painiojate. Diletantai į tenisą neįsileidžiami. Pasaulyje.

    5. Tenisas nėra tas sportas, kur reikėtų džiaugtis, kad komentavime emocijų yra daugiau, nei proto. Emocingiems komentavimams geri kiti sportai, kur smegenų vingių ilgis nėra privalumas.

    Please wait...
  24. Inesa | 10 kovo, 2010 at 00:17

    joo. perskaiciau as Aliaus komentarus ir supratau, kad ir as suvaikejau nespejus pasenti 😀

    Please wait...
  25. Evaldas | 10 kovo, 2010 at 12:10

    Aliaus atsakymai ir savo pozicijos gynimo būdai tokie intelektualūs, tokie inteligentiški ir tokie neabejotini, kad iš principo norisi su juo nesutikti 🙂

    gerb.Aliau, nesutinku su jumis. man T.Langvinio komentavimas paliko teigiamą įspūdį, jo emociniai atspalviai puikiai derėjo bendrame Lietuvos tenisininkų žaidimo fone. užskaitau 🙂

    Please wait...
  26. reitingas | 10 kovo, 2010 at 13:29

    oho, kokios emocijos. Kažkaip net keista, kaip čia visi tą Alių užsipuolė. Man atrodo teisus ir jis, ir tie, kurie Langvinį giria. Tik kam taip šūkauti su CAPS LOCK, sarkazmu ir kaltinimais

    Please wait...
  27. Alius | 10 kovo, 2010 at 14:11

    Nieko tokio, kad užsipuolė. Man patinka visi šio blogo svečiai. Kad atsitiktų diskusija, kartais ir paprovokuoju kokiu aštresniu žodeliu. Kaip ir savo rašiniuose. Nenoriu, kad rašymas “uagadugu” taptų tik įpročiu. Visus labai nuoširdžiai kviečiu diskutuoti. Geriau ginčytis bloge, nei tylomis pritarti ar tylomis atmesti. Geriau turėti ryškią, kad ir diametraliai skirtingą nuomonę, nei neturėti jokios. Vertinu taip pat ir sarkazmą ar ironiją. Mano atžvilgiu ypač. Bet, atleiskit, pats irgi sau leidžiu būti toks…

    Šiuo konkrečiu atveju įdomiausia buvo tai, kad diskusijų objektu tapo ne pagrindinė rašinio tema, o jos paraštės.

    Please wait...
  28. chamsinas | 10 kovo, 2010 at 15:10

    Nepatiko man Langvinio komentavimas, kaip ir nepatinka jo žinios. Apskritai, jokie dabartiniai lietuviškieji sporto komentatoriai ir žinių skleidėjai man neįtinka, na, gal išskyrus Kesminą.

    Nepasižymi jie nei sklandžia kalba, nei gebėjimu reikšti mintis, trūksta ir platesnio išprusimo, lengvumo, humoro jausmo. Bet tokia jau mūsų tauta, ir niekur nuo savęs nepabėgsi.

    Please wait...
  29. Piktuolis | 10 kovo, 2010 at 16:44

    O kuri čia ta jūsų, visiškų niurzgalių, tauta? Nes pas mus, lietuvius, nėra viskas taip blogai – mes va anglus neseniai aplošėm.

    Please wait...
  30. chamsinas | 10 kovo, 2010 at 18:24

    Na ir kas? Nesakyčiau, kad mes, nes mūsų išlaikomi sporto valdininkai nelabai tuo tenisu (kaip ir kitkuo, kas krepšiniu nevadinama) rūpinasi.

    Pergalėmis dalytis visi gudrūs, bet kasdieniais vargais — tai jau ne…

    Please wait...
  31. ZITA SARAKIENĖ SU AUDRIUMI SIAURUSEVIČIUMI ŽAIS FUTBOLĄ - uagadugu - uagadugu

Palikite komentarą