ZITA SARAKIENĖ SU AUDRIUMI SIAURUSEVIČIUMI ŽAIS FUTBOLĄ

(Last Updated On: 2020-04-11)

Beveik vienu metu uagadugu pasiekė raidė į raidę sutampantys spaudos pranešimai iš LRT ir LNK. Talpiname be trumpinimų su savo pastebėjimais:

LRT suteikė sublicencijos teisę LNK televizijai transliuoti dalį 2010 –ųjų Pasaulio futbolo čempionato rungtynių, tarp kurių bus pogrupio, ketvirtfinalio, pusfinalio ir finalo susitikimų, kuriuose žais stipriausios planetos futbolo rinktinės.

Futbolo mėgėjai pamatys visas čempionato rungtynes, LRT parodys 46, LNK – 18 mačų.

„LRT ir toliau tęs abipusiai naudingą bendradarbiavimą su šalies televizijomis, kad kuo daugiau svarbiausių planetos sporto įvykių galėtų pamatyti kuo daugiau Lietuvos žiūrovų,“ – sako LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.

„Pasaulio futbolo čempionatas – išskirtinis įvykis sporto pasaulyje. Futbolas neabejotinai taps vienu kertinių LNK vasaros tinklelio akcentų ir taps tikra švente LNK žiūrovams“ , – sako LNK televizijos generalinė direktorė Zita Sarakienė.

Pasaulio futbolo čempionato transliacijos LRT ir LNK eteryje prasidės birželio 11-ąją ir truks mėnesį. Rungtynės bus transliuojamos tiesiogiai. LRT ir LNK rodomos rungtynės nesidubliuos.

Įdomi LRT vadovo argumentacija, kuriai, mūsų nuomone, trūksta logikos. Mat, LRT ir LNK, kaip mums bent jau iki šiol buvo žinoma, dirba vienoje teritorijoje maždaug vienoda signalo aprėptimi. Abi jos yra neužkoduotos – tai reiškia, kad jas gali matyti praktiškai visi. Nors žmonės iš LRT retkarčiais pakliedi apie savo transliuotojo išskirtinumą tarp kitų, bet, nubraukus visą misijinę metafiziką, iš jo lieka paprastas eterio šildytojas negudriu siųstuviniu būdu. Lygus tarp lygių. Kaip ir LNK.

Kodėl Lietuvos žiūrovas turėtų laimėti, dalį rungtynių atidavus pastarajam kanalui? Štai, jeigu Burkina Faso TV atiduotų, tada atsirastų papildomų žiūrovų. O šiuo atveju?

Dar daugiau – LTV transliuojant tokio pobūdžio renginius, pas ją bent jau laikinai atsikrausto dalis žiūrovų, kurie niekuomet šio kanalo neįsijungia, o žiūri tik komercinius transliuotojus. Taigi tokius renginius rodydama LTV kaip tik ir turi šansą sustiprėti, pripratinti žiūrovus prie savo dažnio. Dalies rungtynių atidavimas reiškia dalies auditorijos dėmesio atidavimą. O tai jau konkretūs skaičiai, susiję su reklaminėmis įplaukomis į LRT biudžetą.

Skaityk  TV PROFESIJA, ARBA KAIP "KLIURKA" TAMPA TV STANDARTU

Įdomu, kurias rungtynes rodys LNK? Toks tvarkaraštis kol kas nėra skelbiamas, o tarp tų 18 LNK nusipirktų yra ir finalas. Kuris? Mažasis ar didysis? Žinodamas dviejų didžiųjų kanalų ambicijas negalėčiau įsivaizduoti, kad LNK sutiktų būti antrine TV stotimi ir transliuotų tik rungtynes dėl trečiosios vietos.

Šiaip, kad LRT derybose su komerciniais kanalais (tikimės, kad derėtasi su keliais kanalais ir gauta didžiausia kaina) laimėjo LNK, yra siurprizas. LNK, nepaisant malonaus epizodo su tenisu, nėra sportiška TV stotis. Nors logikos paskutiniame žingsnyje futbolo link galima įžvelgti. LNK pralaimi jauną žiūrovą savo pagrindiniam konkurentui – TV3, todėl toks megareginys, kaip Pasaulio futbolo čempionatas, jai čia suteiktų pranašumo. O tai – papildoma korta derybose su reklamos klientais ne tik Pasaulio čempionato tema.

Darosi visiškai aišku, kad LRT silpnumas yra tarsi gydomasis nektaras krizės susilpnintiems komerciniams transliuotojams. Galima nurauti prestižinių sporto teisių, – LRT su tokia ne tik sporto, bet ir apskritai auditorijos atidavinėjimo taktika tampa menkai konkurentabili ne tik reklamos rinkoje, bet ir visame mūšio dėl žiūrovo dėmesio lauke.

Komercinių kanalų vietoje įjungčiau visus lobistinius pajėgumus, kad toks status quo išliktų kuo ilgiau.

Kad kuo daugiau LRT sėklos būtų išbarstyta pro šoną.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Personalijos, Rinka, Sportas
Tags: , , , , ,

6 komentarai:

  1. spyris | 23 kovo, 2010 at 12:17

    Yra taisyklė – kaina už išimtinę teisę visuomet yra gerokai didesnė už sumą neišimtinių teisių. Tai galioja bet kokiame versle – tiek TV, kai įsigyjama transliavimo teisė, tiek prekyboje, tiek leidyboje ir pan. Tai yra pargįsta tuo, kad išimtinė teisė atstovauti kažką suteikia jos turėtojui galią/privalumų/pirmenybę/išskirtinumą derybose dėl prekybos plotų, reklamos davėjų ir pan. Tokiu būdu kaštai už brangias išimtines teises gali ne tik atsipirkti, galimas ir pelnas. Šiuo konkrečiu atveju win-win situacijos nėra: už išimtines teises kaina yra seniai aiški; pasidalinant transliacijas išimtinumo nebėra; vadinasi ir jokių galių/privalumų/pirmenybės/išskirtinumo taip pat nebėra. Tokiu atveju, kažkas aiškiai pralaimi: arba LNK už savo dalį įsigytų rungtynių permokėjo ir nepadengs kaštų pajamomis iš reklamos, arba LRT, gaudama kažkokią sumą už dalies rungtynių perleidimą LNK, neteks žymiai daugiau dėl išimtinumo atsisakymo.

    Dabar spėkit: kas išdurtas/išsidūrė? 🙂

    Please wait...
  2. Alius | 23 kovo, 2010 at 14:55

    Spėjimai yra nedėkingas dalykas. Gali ir nepataikyti.. Kokios paties įžvalgos, Spyri?

    Please wait...
  3. spyris | 24 kovo, 2010 at 13:54

    Tikslių skaičių neturiu. Žinau tik, kad LNK yra patenkinti. Mat galėjo pasirinkti tas rungtynes, kurių jie norėjo. Ir kad tai neatsiliepė kainai. Iš esmės, kiek žinau, vertinant vienų rungtynių kainą, nebuvo atsižvelgta nei į etapą, kuriame tos rungtynės, nei į dienos transliavimo laiką. Paskaičiuota maždaug aritmetiškai ir viskas. O jeigu taip, tai nesunku suprasti, kas išdurtas/išsidūrė? Be to, įvertinkite visus galimus faktorius, kurie galėtų įtakoti gaunamas pajamas ir nesunkiai padarysite išvadas patys.

    Please wait...
  4. brolis | 25 kovo, 2010 at 10:32

    Aliau, o kas komentuos? Kodel teliko ziurovai negali pasirinkti komentatoriaus ar kaip nors itakoti kanalo vadovu del komentatoriaus pasirinkimo?

    Juk del tinklelio, TV laidu, transliaciju teisiu, TV kanalo veido ir etc. verciamasi per galva, o komentatoriaus mikrofonas paduodamas kokiems tai meskoniams, budraiciams ir cempionatas sugadintas 🙁

    Please wait...
  5. uagadugu | 25 kovo, 2010 at 10:58

    Nekomentuos jie. Atliks pareigą. Nuobodžiai. Esu apie tai rašęs anksčiau, nenoriu užsiciklinti. Komentavimas yra bendresnių problemų Lietuvos televizijoje dalis, bet jos neišsispręs nei šiandien, nei rytoj.

    Please wait...
  6. LTV: DAILUSIS ČIUOŽIMAS PAPJOVĖ LTV REITINGUS | uagadugu

Palikite komentarą