FOTOKLASIKAS IZIS BIDERMANAS – LIETUVIŠKOJO ANTISEMITIZMO AUKA?

(Last Updated On: 2022-12-23)

Paryžiaus merijoje atsidarė fotografijos klasiko Izis paroda.

Izis yra Izraelis Bidermanas (1911-1980), žydų kilmės menininkas, 1930-aisiais į Paryžių atvykęs iš Marijampolės.

Mus sudomino, kad prancūziškoje Wikipedia versijoje, kurios tekstas apie fotografą šiuo metu sparčiai multiplikuojamas prancūzakalbėje žiniasklaidoje, Izis yra tapęs lietuviškojo antisemitizmo auka. Čia jis aprašomas, kaip žmogus, cituoju, emigravęs iš Lietuvos dėl antisemitizmo ir noro tapti dailininku.

Angliškoje Wikipedia versijoje teiginio apie antisemitizmą jau nėra, o Izis urapatriotiškai tampa jau ne prancūzų, o lietuvių fotografu (dėl ko visai neprieštarautume). Na, o labai vykusiame Margaritos Matulytės straipsnyje apie Izis kūrybą, jo pasiryžimas nukakti Paryžiun aprašomas šitaip: Nuolat persekiojantis skurdas bei prancūzų romanų sukurstyta vaizduotė paskatino devyniolikmetį fotografą ryžtis drąsiam žingsniui – vienam, be pinigų, dokumentų ir pažinčių išvykti į Paryžių.

Bandžiau savo atmintyje atgaminti, kokie antisemitiniai įvykiai galėjo priversti devyniolikmetį jaunuolį emigruoti iš Lietuvos 1930-aisiais. Pogromų nebuvo, taip pat nebuvo jokių įstatymų, nukreiptų prieš žydus. Aišku, čia buvo provincija, daug tamsuomenės, o kur ji, ten ir buitinės ksenofobijos apraiškos. Bet jų yra visur – toje pačioje Prancūzijoje rasi be žiburio. Gal kiek mažiau…

Taip, vėliau kai kas iš mūsų tapo žydšaudžiais – neištrinsi. Bet 1930-aisiais?

Gaila, kad į šitą klausimą negali atsakyti pats Izraelis Bidermanas-Izis…

Izis Bidermanas

Izis Bidermanas © Loulette Bidermanas

Please wait...
Kategorijos:  Foto, Kita
Tags: , , ,

Vienas komentaras:

  1. Pranas | 1 kovo, 2010 at 11:59

    Teko šitą laikotarpį Suvalkijoje kiek nagrinėt, tai galima užtikrint, kad svarbiausia buvo skurdas ir perspektyvų nebuvimas. Marijampolėje buvo per daug žydų, kad tarpukariu būtų galimas antisemitizmas. Bet ką veikti baigus mokyklą jaunam talentingam žydui miestelyje su trim sinagogom ir dviem kino teatrais..? Be to, žydų jaunimo tarpe klestėjo sionistinės idėjos, skatinusios emigraciją į Palestiną ar į Pietų Afriką ir kitur ieškoti laimės.

    http://www.shtetlinks.jewishgen.org/mariampol/maria1.html

    Please wait...

Palikite komentarą