2009-2010 METŲ TV SEZONO ŽIŪRIMUMO POKYČIAI: GRUODIS-SAUSIS

(Last Updated On: 2020-01-20)

Siūlome Jūsų dėmesiui savo kasmėnesinį auditorijų pokyčių paanalizavimą. Visą šį sezoną mėnesio skaičius siunčia TV3. Primename, kad jie ruošiami pagal SIC Gallup tyrimus:

TV stotis

2009 m. gruodžio mėn. žiūrimumas(%)

2010 m. sausio mėn. žiūrimumas(%) Pokytis (gruodis-sausis)
LNK 19.1 21.3 2.2
TV3 26.5 23.4 3.1
LTV 12.6 12.5 0.1
BTV 7.6 7.6 0.0

Kaip matote, pokyčiai dviejų didžiųjų kanalų dvikovoje – labai ženklūs. Jei gruodžio mėnesį LNK nuo TV3 atsiliko net 7.4%, tai sausį šis intervalas sumažėjo iki 2.2%. Daugiau, nei tris kartus!

Kas atsitiko? Iki Naujųjų Metų TV3 transliavo savo savaitgalinius megaprojektus – Lietuvos talentus 2009 ir Šok su manimi. Daugiausiai dėl Šok su manimi TV3 šeštadieniais dažnai turėdavo pribloškiančią 20 proc. persvarą (TV3 rinkdavo apie 35% auditorijos, kai LNK apie 15%), o sekmadieniais šis skirtumas irgi buvo nemažas – apie 10 proc.

Na, o jei atsiversime sausio mėnesio kreives, rasime visiškai kitokį vaizdelį. Su Žvaigždžių duetais LNK, panašu, perėmė iniciatyvą ir laimi šeštadienio dvikovą 2-3 procentais, kai Chorų karai, nors TV3 kanalo ir vadinami ryškiausiu savo projektu, kol kas nėra pakankama atsvara LNK žvaigždžių sambūriui. Tuo tarpu sekmadieniais kanalai ir visiškai susikeitė vietomis – LNK, su 2 minutėmis šlovės pratęsusi TV3 Lietuvos talentais 2009 pradėtą nešlifuotų deimančiukų iš liaudies rinkimo tradiciją, kartu perėmė ir persvarą, kurią sekmadieniais TV3 turėjo – tuos pačius 10 procentų. TV3 Myliu LT kreivei iki 2 minutės šlovės ryžtingos falusoidės tektų važiuoti labai toli ir ilgai.

Akivaizdu, kad šis savaitgalio vaidmenų susikeitimas ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl LNK pakėlė savo žiūrimumą 2 procentais, o TV3 – krito 3.

Skaityk  LINAS SAMĖNAS SU "IKI PASIMATYMO, MAMA" GRĮŽTA PRIE ŠAKNŲ IR LIEKA PRIEŠ "ŽINIAS"

Arba, kitais žodžiais, LNK perėmė persvarą geriausiu transliavimo laiku (prime-time), apie ką neužmiršta mums prikišamai priminti. Štai kitą dieną po TV3 naujienraščio sekė LNK tekstas, kur:

2009-2010 METŲ TV SEZONO ŽIŪRIMUMO POKYČIAI: GRUODIS-SAUSIS

uagadugu nuomonę apie šitokius surogatinius tyrimų pateikimus, kur kryptingai išpjaunamas auditorijos segmentas ir išeksponuojamas sau naudingu būdu, Jūs žinote, todėl negaiškime laiko.

Tačiau šiuo atveju LNK pateiktas blynas duoda papildomų minčių. Mums tiesiog į galvą netelpa, kaip, turint persvarą labiausiai žiūrimu metu, kai prie televizorių susėdę didžiuma žiūrovų, sugebama pralaimėti mūšyje dėl visos auditorijos (total).

Ir iš tiesų, kai peržiūrinėji ne praimtaimo fasado auksu dabintus kandeliabrus, o visą dieną, randi fundamentalių LNK programos silpnumų. Panašu, kad LNK, mėtydama pinigus laidoms, patenkančioms į dešimtukus ir rodomoms geriausiu laiku, yra visiškai pamiršusi, kad, prieš patenkant į iščiustytą svetainę, reikia praeiti prieškambarį, kuriame visos šliurės turėtų būti tvarkingai sudėliotos, o ne išmėtytos po voratinkliais apaugusias pakampes. LNK šiokiadieniais pralaimi beveik visą dieną nuo pat ryto iki 19:15 ne tik TV3 kanalui, bet kai kur ir Lietuvos televizijai. O tai yra 13 valandų kasdienės nesėkmės!

LNK kartkartėmis giriantis, kiek filmų ir serialų ji yra nusipirkusi ir matant, kiek ji kuria autorinių laidų, kurias galima sėkmingai kartoti dieną, tokiais rezultatais tik stebėtis belieka. Kaladėlių dėlionė yra akivaizdžiai nesėkminga. Tai – nelaimė tokiam kanalui.

Neturėdama tokio nematomo, bet su įkyriu rezultatyvumu visą dieną dirbančio pilkojo programos pagrindo, LNK pasmerkta ryškiems žiūrimumo svyravimams. Jei labiausiai žiūrimu laiku rodoma daug aukštai dešimtukuose besipuikuojančių laidų, kanalo žiūrėjimas šokteli. Jei ne – krenta iki labai mažų skaičių. Tokios problemos neturi TV3 – ji, net ir žiauriai pralaiminėdama praimtaimo mūšius, to pilkojo, nematomo šiokiadienių nepraimtaimo karių – serialų, filmų, kartojamų laidų sėkmingesnio išdėliojimo dėka laimi karą.

Skaityk  "PURPURINĖ NAKTIS" PRIEŠ "EUROVIZIJĄ": TV3 FIASKO

Panašu, kad TV3, sausį prie žemės primygta LNK savaitgalinio galopo, vasarį gali atsitiesti. Amžinus jausmus žiūrovas pradeda atrasti ir be Ingos Jankauskaitės, Chorų karai, išmušti iš vėžių LNK Žvaigždžių duetų paankstinto pasirodymo eteryje, vis dažniau žygiuoja koja į koją su LNK. Tik Moteris meluojančias geriau pakeisiantys Svetimi yra didelė mįslė. Nors dar didesnė mįslė yra LNK Mano mylimas prieše

Sausio mėnesio auditorijos rezultatai nerodo, kad LTV programos keitimai padarė kokį nors juntamą efektą LTV programos žiūrėjimui. Pagrindiniais LTV tinklelio stulpais lieka supopsintos kasdienės informacinės laidos Šiandien ir Labas rytas. Neseniai keturiasdešimtmetį atšventusi Panorama, deja, tarp kitų LTV laidų populiarumu pralaimi Šiandien, o savo tinklelio pozicijoje smagiai gauna į kaulus nuo LNK ir TV3. Prasimuša vienas kitas serialas, viena kita pokalbių laida.

Tiesa, vasarį LTV žiūrovų turėtų padaugėti – bus transliuojami keli Eurovizijos atrankos koncertai ir žiemos Olimpiada. Jų dėka LTV kanalą įsijungs jos paprastai nežiūrintys. Gaila, bet nesimato jokių ženklų, kad tie paprastai nežiūrintys užsikabintų ir taptų paprastai žiūrinčiais.

Deja, kaip ir jau įprasta, daug neparašysi apie BTV. Kelios programos inovacijos nesugula į tvaresnes ir žiūroviškai perspektyvias tendencijas.

Mažųjų kanalų TV rinkos segmente reikia pažymėti, kad Lietuvos ryto TV jau keli mėnesiai yra aplenkusi TV1 ir TV6 televizijas. Lietuvos ryto TV auditorija reguliariai viršija du procentus. Panašu, kad žiūrovas pradeda pastebėti kanalo pastangas būti pastebėtam. TV1 ir TV6 yra antriniai LNK ir TV3 kanalai, į kurių reikmes pagrindiniai kanalai investuoja minimaliai. Lyginant su jais Lietuvos ryto TV energingas kapstymasis link didžiųjų kanalų kelia simpatijas.

Aišku, tai rašau atsiribodamas nuo akivaizdaus kanalo politinio šališkumo, kuris uagadugu neatrodo nei patrauklus, nei perspektyvus.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 komentarai:

  1. Tedas | 8 vasario, 2010 at 20:23

    O cia kuriu metu sausis?

    Please wait...
  2. Alius | 8 vasario, 2010 at 20:33

    Ačiū už pastebėjimą, Tedai. Iš tikrųjų, lentelėje buvo padaryta klaida. Pataisiau. Dabar jau sausis tikrai šių metų.

    Please wait...
  3. gytis | 9 vasario, 2010 at 10:21

    Aliau, pagal TNS Gallup Media duomenis

    Please wait...
  4. Alius | 9 vasario, 2010 at 10:36

    Tai, kad jau SIC: http://uagadugu.blogas.lt/lnk-dar-karta-pasirase-sutarti-su-sic-na-ir-kas-2415.html

    Please wait...

Palikite komentarą