INFOŠOU TRAGEDIJA: “TV ANČIAI” KERPA SPARNUS?

(Last Updated On: 2020-04-21)

Delfi spėja, kad “TV anties” žiūrovai kasdien nebematys – kasdieninė naujienų laida transformuosis ir nuo šiol žiūrovus džiugins tik kartą per savaitę. Tai patvirtino TV3 atstovė, nenorėjusi atskleisti, kada tiksliai žiūrovus pasieks pasikeitusi laida. „Tai bus pranešta artimiausiu laiku oficialiame pranešime“, – sakė ji.

Panašu, kad tai gali būti tiesa – TV3 turi pagrindo būti nepatenkinta, nes TV antis TV3 kanalo reitingų kreivėje sukuria duobę, iš kurios televizija vėliau sunkiai kapstosi.

Nesame jokie visažiniai, bet jau pristatydami naują TV laidą kiek abejojome jos sėkme. Tiesa, buvome apsirikę dėl žanro. uagadugu atrodė, kad TV antis konkuruos su Dviračio šou, o atsitiko varžymasis su Kakadu.

Tai infošou – žanras, kurio esmė – dažnai netgi labai rimtą informaciją pateikti adaptuotą masiniam vartotojui – tam, kuriam įprastinės naujienų laidos yra per rimtos, o ir tam, kuriam norisi į jau žinomą informaciją žvilgtelti kiek kitu, lengvesniu kampu.

Adaptavimo priemonių yra daug- vedėjų asmenybės, jų dantų baltumas, redaktoriaus vedėjams į lūpas įdedamo teksto atraktyvumas, montuotojo meistriškumas, vaizdinės grafikos tobulumas, humoristinės gaidelės balse, garsinių efektų gausa, reporterių smalsumo ir įkyrumo samplaika ir dar daug čia neišvardytų elementų, kurių į jaučio odą nesurašysi.

Infošou lengvumas yra tariamas. Tokios laidos lengvos atrodo TV ekrane, bet jas kokybiškai pagaminti yra labai sunku. Taip, jos neturi intelektualaus krūvio, bet, kaip jau ne kartą esame tvirtinę, jog, kad ir kaip tai neįtikėtinai atrodytų kultūrininkams, intelektualų krūvį televizijoje pagaminti yra žymiai lengviau ir pigiau, nei pramoginį.

Norint tinkamai suderinti tuos neintelektualius elementus reikia tikrai daug pastangų ir laiko. Juolab, jeigu reikia gaminti laidą konvejeriu – keturias dienas per savaitę. Aidas Puklevičius ne veltui paliko FHM.

TV anties planai atrodė tikrai ambicingai – vien veidų kiekis – Livija Gradauskienė, Justas Jankevičius, Vytautas Šapranauskas, Džiugas Siaurusaitis, Aistė Paškevičiūtė. Prieš Kakadu du – Tomą Ališauską ir Ugnę Skonsmanaitę.

Skaityk  LRT: "KOMISARO REKSO" NAMUOSE PRASIDEDA SEZONAS

Turint tiek žvaigždžių, reikėjo sugalvoti jiems daug rubrikų – čia ir specialus interviu, ir speciali rubrika Aistei Paškevičiūtei.

Panašu, kad to viso per daug.

Todėl daug tekstų gerokai pritemptų arba nepritaikytų prie laidos veido kuriamo personažo.

Jeigu tas veidas dar pats žinotų, kokį personažą gali sukurti… Ir ar gali…

Tada ir humoras neskamba.

Net tada, kai jo esama tekste.

O tempas per lėtas. Tai ypač jaučiasi lyginant su Kakadu. Pastarasis prašvilpia pro TV antį kaip ekspresas pro lėtuką. Tekstai vedėjams per ilgi, J. Jankevičius nėra greitakalbis, o dar ir cementu užsiciklinęs ties vienu savo parodijuotų personažų, kurio uagadugu neturi garbės pažinoti. Žinome, kad tai patinka mažiems vaikams, bet abejojame, ar šitiek auditorijos kanalui gali pakakti.

Greitas tempas apskritai yra viena labiausiai komercinę televiziją charakterizuojančių savybių. Staiga sugalvojęs prarasti tempą ar įdarbinti lėtakalbius vedėjus privatus kanalas pradeda panašėti į vyresnių žiūrovų žiūrimą visuomeninę televiziją su atitinkamais reitingais.

Kakadu šituo neapkaltinsi. Greitai išpyškinantys savo tekstą vedėjai, gera ritmika sumontuoti siužetai. Puikus amatas, ilgametė praktika ir tiek.

Be to, Kakadu nebando nukrypti į sunkiai paprastam žiūrovui suprantamas paraleles – zvonkusgeitas>>>votergeitas ir t.t. Infošou laidas dažnai gamina žmonės, kurių intelektas daug aukštesnis, nei vidutinio žiūrovo, bet, štai, žmogiškas bruožas – tuštybė kartais pakiša koją. Dažnai būna sunku peržengti per savo ego ir prisitaikyti prie bambalinio televizijos žiūrovo mentaliteto. O neperžengęs žūsi rūsčioje reitingų kovoje.

Arba keliausi į visuomeninę, kur reitingas nėra autoritetas, o todėl gali daryti ką nori – svarbu, kad tai darydamas būtum nutaisęs kuo rimtesnį veidą. Nes ten rimčiausias laimi. Nesvarbu, koks tuščias viduje bebūtų.

Tačiau TV antis pralaimi ne Kakadu. Ji pralaimi visų pirma sau. Be galo subjektyvia uagadugu nuomone, LNK veltui išsigando TV anties, ant šios staigiu mostu uždėdama Kakadu. Tarsi TV anties smagiai nepaturėtų kuris nors tiesioginis Nekviestos meilės įpėdinis, Kakadu puikiai atrodant savo tradicinėje programos pozicijoje prieš Dviračio šou.

Beje, TV antis gerėja. Akivaizdu, kad ten dirbantys protingi žmonės daro išvadas, nagrinėja laidos silpnas puses, pluša.

Skaityk  KOMENTATORIAUS RUBRIKA: BUNNIE SVARSTO APIE "ANTIKRISTĄ" KRIVICKĄ IR ŽURNALISTIKĄ

Bet, matyt, kanalui to per mažai.

O gaila. Nes, kaip jau esame pažymėję, konkurencijos televizijose nepakanka.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Skaitomiausi
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 komentarai:

  1. Gabija | 23 spalio, 2009 at 11:18

    Ne Tomas Ališauskas?

    Please wait...
  2. Alius | 23 spalio, 2009 at 11:45

    Taip, Gabija. Tomas. Ačiū už pastabą. Ištaisėme.

    Please wait...
  3. urvinis | 23 spalio, 2009 at 12:03

    Ach, koks įvykis. Viena debiliška laida pasirodė dar prastesnė už kitą debilišką. Tokia prasta, kad tiktų tik visuomeninei tv su jos pavėpusiais modernaus komerciško greičio nepagaunančiais žiūrovais- pensininkais. (Greičiau jie išdvėstų, tik trukdo jauniems genijams, nepagauna kampo, nesupranta bambalinių projektų.)

    KLN tv klausimas žiūrovams:
    -Kuo labiau pasitikite: drasiumkedziu ar rudolfvalentinu?
    -Jei pirmuoju- skambinkite trumpuoju numeriu 123, jei antruoju- 321. Skambučio kaina- 2 Lt.

    KLN tv klausimas žiūrovams:
    Vakar Amerikos ambasada nenorėjo atsakyti į klausimą apie slaptą CŽV kalėjimą Lietuvoje. Ar manote, kad Amerikos ambasadorius Lietuvoje privalo atsistadydinti?
    Atsakymas TAIP- numeriu 123,
    Atsakymas NE- numeriu 321. Laukiame skambučių visą dieną, kaina tik 2 Lt. (Bala nematė…, pensininkams ir maxima-kortelių-turėtojams- su nuolaida. 20 proc. vis tiek iš jūsų mažai naudos…)

    Please wait...
  4. Alius | 23 spalio, 2009 at 13:48

    Mažam televizijos pasaulėliui tai įvykis. Nors gal iš šalies ir keistai tai atrodo. Kai norėsis kontempliuoti globaliau, būtinai užeisiu pas tave, Urvini.

    Please wait...
  5. vilnis | 23 spalio, 2009 at 14:18

    Lietuviškos televizijos pasaulis yra ne mažas, o tiesiog nykus. Ir tą nykumą didina profesionalų pastangos pagal naująją šių laikų alchemikų formulę spausti iš š… pinigus. Jei tik primityvai gamintų laidas primityvams, tai nebūtų taip nuobodu, nes tiesiog galima būtų retkarčiais žvilgterėti į autentišką pasaulį, ekskursija po juros periodo parką, tskant 🙂 Bet kai intelektualai laužo galvas, kaip primityviau viską padaryti, tai jau graudu.

    Please wait...
  6. urvinis | 23 spalio, 2009 at 14:33

    KLN tv anonsuoja naują, jau tuoj-tuoj startuosiančią laidą, kuri vadinsis šviežiai ir netikėtai: “PINGVINAS!” To dar nebuvo!

    Laidoje matysite:
    (kadangi nepriklausau televizijos pasaulėliui- elgiuosi neprofesionaliai, nusirašinėju. Įvedžiau gūglio langelin žodžius “naujoje laidoje matysime”. Pavardes ir kanalų pavadinimus išmetus, gaunasi tai, ko reikia)

    -.. naujoje laidoje erzins įžymybes.
    – naujoje laidoje … Kiekvieną savaitę matysime reportažus iš trijų skirtingų Europos šalių: vienas – rimtesnis, …
    – “Naujoje mano laidoje bus labai baisu” ….
    -Tačiau .. naujojoje laidoje bus aktyvus vedėjas – vyks į filmavimus ir įvykio vietoje …. Provokacijų programą… matysime jau…
    -Kokią laidoje… matysime **-itą – švelnią namų fėją ar griežtą furiją? …
    -Laidos premjeroje dalyvaus pats…. … asilui … žiūrovai pamatys naujoje televizijos laidoje … išplaukia į platesnius vandenis – laidoje ne tik matysite naujų rubrikų, …
    -teks perdėlioti tam tikrus prioritetus, ką matysime kitais metais. … Naujoje… laidoje – itin pikantiška tema: kurios iš dalyvių figūra … Apie L. nėštumą DELFI patvirtino ir laidos „Iš…“ …
    .-….Naujoje… laidoje „…..“ – dramatiška skandalingosios … su visomis detalėmis ir aplinkybėmis matysite naujoje…publicistikoje“, …
    -naujame… sezone matysime nemirtingą Dan… … Naujoje kulinarinėje laidoje, kurią finansuoja IKI, varžysis profesionalūs virėjai. …
    -Naujojoje laidoje Madam įkūnysianti Sk…. garbaus amžiaus šou dalyves mokys etiketo ir elgesio subtilybių. Ji taip pat prižiūrės jas ir sugalvos užduočių. …

    http://www.youtube.com/watch?v=1Ddz0KG5JN8&feature=player_embedded

    Please wait...
  7. Alius | 23 spalio, 2009 at 15:09

    Urvini – tai kad ne originalumo paieškomis tas televizijos pasaulėlis yra užsiėmęs. Čia nesislepiant sakoma, kad tik durnius gaišta laiką kažkokioms naujoms idėjoms, nes pragmatiškiau nusirašinėti. Taigi esi savas ežiukų tarpe.

    Please wait...
  8. Alius | 23 spalio, 2009 at 15:41

    Vilniai – sutinku, graudu. Bet nori valgyti tie profesionalai. O už kitką nieks nemoka arba moka skatikus.

    Please wait...
  9. bobute | 24 spalio, 2009 at 18:05

    Įsivelsiu į diskusiją. Aš irgi esu iš tų, kuriems na tiesiog nuobodu žiūrėti tas primityvias ir banalias infošou laidas. Norėdama sužinoti naujienas tiesiog įsijungiu žinias, dar paspoksau diskusijų laidas.
    Tačiau suprantu, kad tai yra komercija – televizinę prekę reikia parduoti ir užsidirbti.
    O žmonėms tai patinka ir jie žiūri. Kaip ir meksikietiškas muilo operas. Kartais nuvažiuoju pas provincijoje gyvenančius bičiulius. Šie po du aukštuosius turintys žmonės (!) per televiziją žiūri tas muilo operas. Aš pasišaipau ir tuo metu išeinu pasivaikščioti – prie užtvankos, į mišką. Mat man, sostinėje gyvenančiai mieščionkai, labai trūksta gamtos.
    Tačiau nuo tada suprantu, kodėl tie serialai transliuojami.

    Please wait...
  10. | 24 spalio, 2009 at 20:29

    Man įdomiausia laida yra LTV “Savaitė”, kurią veda Virginijus Savukynas. Su jo atėjimu ji smarkiai pagerėjo. pasižiūrėkite į reitingus,- tapo žiūrimiausia LTV laida. O V. Savukynas puikiai moka daryti interviu. Tai neabejotinai pats geriausias žurnalistas Lietuvoje.

    Please wait...
  11. vilnis | 24 spalio, 2009 at 21:41

    Bobute, jei netrūktų taip laiko, tai irgi muilo operas pažiūrinėčiau. Jos nėra tokios kvailos kaip galbūt blogiausieji jų pavyzdžiai. Jos greičiausiai atlieka pasakų vaidmenį: suprantamai pasakoja paprastus dalykus, tačiau jų situacijos ar dialogai gali būti net pakankamai pamokomi. Vieną sykį mano intelektuali draugė atkreipė į tai dėmesį ir papasakojo keletą epizodų, kurie dar praktiškesni nei dabar mėgstami psichologų patarimai, dalinami smarkiai perkamose knygose. 😉

    O dėl originalios televizinės prekės pardavimo paprieštarausiu. Kol kas lietuviškose televizijose pardavimo lentynos man primena sovietmečio laikų pasirinkimą maisto prekių parduotuvėse: daug vienodų konservų dėžučių, dviejų rūšių duona ir mandarinai prieš Naujus metus. Žmonės ir tada pirkdavo tai, ką duodavo, o kur dėsies? Net stovėdavo eilėse prie silkės ir kiaulių galvų. Nes tai jau buvo daaaug geriau už karvės tešmenis. 🙂

    Please wait...
  12. TV3 TINKLELIS: PERMAINŲ MARATONO PRADŽIA?
  13. TV3 TINKLELIS: PERMAINŲ MARATONO PRADŽIA? | uagadugu

Palikite komentarą