PRASTA ŽINIA IŠ LTV: RIMVYDAS PALECKIS PAGELTONAVO

(Last Updated On: 2019-11-03)

uagadugu, nors ir Afrikoj, taip pat gavo LTV direktoriaus spaudos pranešimą dėl rafinuoto geltonio. Jis toks intriguojantis, kad spausdiname nekupiūruodami:

LTV direktoriaus Rimvydo Paleckio pranešimas spaudai

Rafinuotai geltonas šmeižtas, pajuokaujant.

Komercinė televizija LNK bulvarinėje laidoje „Kakadu“ (prodiuseris Saulius Bartkus) šių metų spalio 26 dieną paskleidė apie LRT gandus ir paskalas.

Tikrovės apie LRT neatitinkanti informacija suformuluota suktai, beveik juokaujant, taip, kad nebūtų galimybių kreiptis į teismą dėl tikrovei neatitinkančių faktų paneigimo.

Laida skelbė: „Lietuvos televizijos pastatas gali būti užstatytas bankams“, o toliau reportaže šis prasimanymas jau virto svarstymų objektu – „kalbama, kad LRT vadovui nauja paskola reikalinga tam, kad įsigytų kilnojamąją televizijos stotį“.

Kita nesąmonė: „Yra žinių, kad ponios Miliūtės atlyginimas yra 30 tūkstančių litų“, o kultūros viceministras Donatas Valančiauskas, laidoje paklaustas apie „Triumfo arkos“ biudžetą, svarstė: „girdėjau visokius gandus nuo 100 tūkstančių iki 160 tūkstančių litų“.

Visa tai netiesa.

Pritaikęs laidos kūrėjų sakinių konstrukcijų formuluotes galiu pasakyti, kad kalbama, jog prodiuseris S.Bartkus gali būti melagis. O apie LNK esu girdėjęs gandų, kad televizija virto oligarchų bei „Vilniaus brigados“ berniukų pinigų plovimo mašina.

Girdėjau, kad yra žinių, jog LNK turi rimtų finansinių problemų ir artimiausiu metu gali bankrutuoti arba būti parduota skandalingai pagarsėjusiam verslininkui Vladimirui Romanovui, o S.Bartkus piktnaudžiauja LNK eteriu ir suvedinėja sąskaitas su LRT, nes S.Bartkaus požiūris į LRT ėmė keistis po to, kai pernai, prasidėjus krizei, LRT pakeitė požiūrį į S.Bartkaus „Požiūrį“ ir baigė jo transliacijas.

„Kakadu“ siužeto turinys, manau, sinchronizuotas su kita dieną pasirodžiusiu rašiniu „Lietuvos žiniose“. Šis dienraštis priklauso į oligarchą panašiam Bronislovui Lubiui, kuris valdo su LRT dėl reklamos konkuruojančią Baltijos TV. Jos auditorija pastaruoju metu mažėja.

„Lietuvos žinias“ redaguoja Valdas Vasiliauskas, sovietmečiu, kaip teigiama spaudoje, dalyvavęs slaptoje KGB operacijoje prieš Valdą Adamkų.

Mums šis pranešimas pasirodė labai įdomus todėl, kad rimtos, visuomeninės televizijos vadovas įsivėlė į diskusiją su savo bulvarinį pobūdį atvirai manifestuojančia ir iš to pinigus valgančia laida, kurioje paminėtų skaičių net toks menkavertis blogelis, kaip uagadugu necitavo.

Skaityk  "LIETUVOS RYTO" TV VERSUS LTV: KOVA DĖL A. LUKAŠENKOS IR A. VALINSKO

Necitavome, nes visų pirma netikime, kad LRT už paimtą paskolą pirktų dar vieną kilnojamą televizijos stotį. Bet visiškai tikėtume, kad LRT paskola reikalinga dengti savo skolas. Imti paskolą yra normali ūkinė praktika – LRTC užstatė bokštą, tai kodėl LRT negalėtų užstatyti savo pastatų? Aišku, abejojame, ar šiais laikais tokias paskolas imti protinga, nes palūkanos bankuose – žiaurios. Nebent tikintis, kad tas palūkanas reiks mokėti kitiems. Bet juk lūkesčiai bergždi – tik geras beprotis norėtų dabar eiti į LRT. Todėl palūkanas juk reiktų iš kažkur krapštyti patiems.

Taip pat nesiruošiame skaičiuoti kolegų honorarų ar autorinių laidų sąmatų. Dėl kitos priežasties. Dėl to, kad pradžioje reiktų susitarti dėl skaičiavimo matų suvienodinimo. Komercinėse ir visuomeninėse televizijose gaminamų laidų sąmatų lyginimas be šitokio konvertavimo yra tarsi vieno svėrimais svarais, o kito kilogramais. Daugumas į komercinę televiziją prodiuserių atnešamų laidų yra taip vadinama kasetė – t.y. į tokioje kasetėje atneštą laidą sudėtos visos jos pagaminimo išlaidos, kurios apibrėžtos konkrečioje sutartyje. Tai yra aiškus ir atviras skaičiavimas. O LTV pas save ir sau gaminamoms laidoms suteikia ištisą paletę paslaugų – grimerinės, dekoracijų sustatymas, operatoriai, techninio centro paslaugos, administravimas ir t.t.. ir t.p., kurias šalia aiškių ir matomų honorarų gali įtraukti į sąmatą, o gali ir ne; kurias gali skaičiuoti vienaip, o gali ir kitaip. Čia neišvengsi subjektyvumo, simpatijų, antipatijų. Žmonės yra žmonės, jiems vieni gražūs, mieli ir artimi, o kiti – pabaisos ir šiaip kvazimodai negeri. O ir įkainius nusistatai pats, o ne rinka…

Šitokiuose skaičiuose koją nusilauš penkios Valstybės kontrolės. Juo labiau to nesiruošiame daryti mes.

O ir netikime, kad netgi atlikus tą Sizifo darbą ir suvienodinus matų sistemas, paaiškėtų, jog LTV autorių dabartiniai atlyginimai yra astronominiai. Nemaži jie buvo praeitą rudenį – kam labai norisi raustis skaičiuose (uagadugu tingi ir neturi laiko), palyginkite LRT tarybos ataskaitas už 2007 ir 2008 metus ir pamatysite tą skirtumą. LRT didžioji problema yra ta, kad prieš metus ne tik ekonominė, bet ir valdžios konjunktūra neatitiko puoselėtų lūkesčių, o įsipareigojimai liko.

Skaityk  VALINSKAS LAIDOJE "PRIE PIETŲ STALO"

Dideli.

R. Paleckis įsivėlęs į šitą bulvarinę diskusiją daro formaliosios logikos klaidas, kurios apskritai supainioja visas jo prielaidas. Pavadinęs prasimanymu informaciją apie užstatymą ir nesąmone apie atlyginimus, staiga viską perbraukia viena pastraipėle – visa tai netiesa. Suprask po to, kas tiesa, o kas – ne.

Bet tekste yra ir kitų įdomybių, kurios daro dėsningą poveikį patikliems uagadugu. Tarkim, dabar žiūrėdamas LNK peliukus noriu-nenoriu gaudysiu save už minties, kad tos ausys yra Vilniaus brigados.

Kitur LTV direktorius atidaro asmeniškumų Pandoros skrynią dėl prodiuserio Sauliaus Bartkaus. Toks dangtis sunkiai užsiveria.

Tendencijos įdomios – lauksime kitų LTV direktoriaus pasivaikščiojimų po plačiuosius telebulvarus.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Palikite komentarą