LRT PERGALĖ PRIEŠ ŽURNALISTŲ ETIKOS INSPEKTORIŲ

(Last Updated On: 2019-10-27)

Tai, ką dabar darys uagadugu, vadinasi lengvas post‘as a la delfi. Imi spaudos pranešimą ir įdedi pakeitęs du žodžius. Nekeisim nė vieno, ma jį bala – juk penktadienio vakaras, tingisi toj Afrikoj. Ir dar palmės šešėlis visu ilgiu maloniai užklojo:

Vilniaus apygardos administracinis teismas patenkino LRT prašymą ir panaikino žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimą, kad Lietuvos televizijos laidoje „Teisė žinoti“ buvo paskleista neteisinga, netiksli ir nešališka informacija ir nepatikrinti faktai. Tokį sprendimą Romo Gudaičio vadovaujama Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba buvo priėmusi nagrinėdama UAB „Tele-3“ skundą dėl šių metų sausio 21 dieną vykusios tiesioginės LTV laidos apie žiniasklaidos santykius su politikais, žurnalistikos Lietuvoje padėtį ir žurnalistų solidarumą.

Laida buvo surengta kitą dieną po to, kai iš darbo buvo atleista TV3 žinių tarnybos vadovė Jolanta Butkevičienė – už tai, kad drauge su kitų Lietuvos žiniasklaidos priemonių atstovais reikalavo panaikinti žurnalistų darbo sąlygų Seime suvaržymus. Šių metų gegužę Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas J. Butkevičienės atleidimą pripažino neteisėtu.

LTV laidoje „Teisė žinoti“ kalbant apie Žinių tarnybos vadovės atleidimą iš darbo buvo paminėtas incidentas, kai iš TV 3 žurnalisto buvo atimtas leidimas dirbti Seime, o televizijos vadovybė, laidos vedėjos Ritos Miliūtės teigimu, tada jo negynė.

Vilniaus apygardos administracinis teismas savo sprendime konstatuoja, kad žurnalisto gynimo sąvoka yra daugiareikšmė ir „tai gali būti moralinės, teisinės priemonės, palaikymas, viešumas“. Teismo sprendime taip pat sakoma, kad televizija turi visas galimybes informuoti visuomenę apie savo atliktus veiksmus ir viešai išreikšti savo palaikymą, tačiau TV 3 televizijos vadovybė to nedarė. Pastaroji teigia, kad ji gynė žurnalistą pasirašydama skundą dėl akreditacijos panaikinimo, tačiau išnagrinėjęs skundą ir Lietuvos Respublikos įstatymus teismas padarė išvadą, jog ji gynė savo, kaip informacijos rengėjo, teises, o ne žurnalistą dėl kokretaus jo elgesio.

Šia teismo nutartimi panaikinamas ir nurodymas, kad Lietuvos televizija suteiktų eterį UAB „Tele-3“ direktorei Laurai Blaževičiūtei. Laidos „Teisė žinoti“ vedėja Rita Miliūtė komentuodama teismo sprendimą priminė, kad Švedijos koncerno MTG valdomos televizijos atstovai buvo kviečiami dalyvauti laidoje, tačiau tokia teise nepasinaudojo, nors vėliau žurnalistų etikos inspektoriui tvirtino kitaip. „Jei teismas nebūtų panaikinęs dabar jau atsistatydinusio R.Gudaičio sprendimo, įsigaliotų žalingas precedentas – kiekvienas atsisakęs dalyvauti laidoje, vėliau turėtų gauti televizijos eterį“, – sakė R. Miliūtė. „Juo labiau nesigailiu dalyvavusi bylos nagrinėjime kaip trečioji šalis, nes iš UAB „Tele-3“ interesams atstovavusios advokatės sužinojau, kad sprendimas nerodyti žiniose reportažo apie žurnalisto akreditacijos atėmimą buvo priimtas televizijos vadovės nurodymu, atsižvelgiant į akcininkų interesus. Mielai kviečiu šios televizijos direktorę į diskusiją apie įstatymais įtvirtintą redakcinę nepriklausomybę, eterį tam mūsų televizijoje visada suteiksime“, – patikino „Teisės žinoti“ vedėja.

LRT dirba labai nuoseklūs žmonės. Todėl dabar Jolanta Butkevičienė pluša ranka rankon su Rita Miliūte tos pačios televizijos tinklelyje. O šalia, LRT taryboje liežuviu darbuojasi ir Jolantą Butkevičienę atlapa krūtine nuo piktų komercininkų savivalės karštai ir nesavanaudiškai gynęs Dainius Radzevičius, kurio vedamoje laidoje apie žiniasklaidą Žinių radijuje šį antradienį sau tribūną for free turėjo Audrius Siaurusevičius. Jam oponavo Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai Julius Dautartas ir Vydas Gedvilas bei Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos atstovas Sigitas Babilius, o ne LRTC atstovai ar, dieve, A. Siaurusevičių apsaugok, koks kitamanis R. Sakadolskis. Opozicijos neatsitiko ir viskas buvo kaip Lietuvos radijuje. D. Radzevičius laidą vedė teisingai ir apvalainai, arba, jo žodžiais, ypatingai objektyviai. Kaip visuomet – visi kampai nugludinti.

Skaityk  TELEMŪŠIAI: KAI DU MUILINASI, "PANORAMA" LAIMI

Nebūčiau apie tai užsiminęs, jei ne to paties A. Siaurusevičiaus  kitur išsakyti žodžiai apie nežinia kokiu pagrindu susivienijusią grupuotę, besimataruojančią LRT ir aplink ją.

Artimi žmonės buriasi po viena vėliava. Natūralu. Vieni it kokiu sovietmečiu disidentų grupuotėmis glaustosi po Vilniaus arbatines, kiti valstybinių įstaigų kabinetuose skanauja viskį. Kiekvienam savo.

Ir nereikia čia tepti visų tuo, nuo ko ir pats neišsipagiriojęs, tsakant…

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Nuklausiau, Personalijos
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 komentarai:

  1. vilnis | 26 rugsėjo, 2009 at 18:12

    Gerb. D. Radzevičius siekia tapti tuo, kuo tapo Blinkevičiūtė pensininkams: skriaudžiamų žurnalistų Tėvu 🙂
    (bet nurodytos laidos neklausysiu, nes laiko gaila, o skriaudžiamo žurnalisto Siaurusevičiaus visai negaila :))

    Please wait...
  2. Alius | 26 rugsėjo, 2009 at 18:24

    Tokio nenuskriausi, kad ir labai norėdamas, Va tas fotoreporteris pasimokė.

    Please wait...
  3. kyo | 26 rugsėjo, 2009 at 23:46

    Šio blogo autoriaus įrašai smelkia kažkokia autoriaus nuoskauda “ant” LRT, gal todėl jam taip apmaudu kad LRT laimėjo? Suprantu, būtų smagiau jei pralaimėtų, bet ką darysi, galima pasityčioti ir jei laimėjo. Šikti ant LRT dabar madinga, negi iš minios išsiskirsi.

    Please wait...
  4. Alius | 27 rugsėjo, 2009 at 11:57

    kyo – suprantu, kad būtumėte patenkintas/a, jei rašinyje nebūtų jokio komentaro, o išdėstyta tik LRT interpretacija. Jeigu jau pateikiau tą interpretaciją pilnai ir nieko neiškraipydamas, tai gal leisit ir savo nuomonę pareikšti? Nuoskaudos jaučiu lygiai tiek pat, kiek ir kievienas mokesčių mokėtojas, išlaikantis LRT. Kai LRT yra už ką girti, ji giriama; jei ne – peikiama. Beje, šis blogas – ne apie LRT, o apie televizijas apskritai – nesusireikšminkite. Apie LRT čia straipsnių mažiau, nei apie TV3 ir LNK.

    Please wait...
  5. chamsinas | 27 rugsėjo, 2009 at 13:54

    Kad LRT bendraminčių grupelei spajut į LRT ir žiūrovus daugiau nei akivaizdu. Net nepatogu būtų, jei neturėtum įtarimų, kad kažkas labai suintersuotas tokia stekenančia LRT vadovybės veikla. Beje, pagal mentalitetą — labai jau dera prie dabartinio Seimo.

    Please wait...
  6. Bilas | 27 rugsėjo, 2009 at 14:28

    chamsinui

    Labai idomu kas ta LRT bendraminciu grupele ir su kieno is tu zmoniu mentalitetu noretumete pasilyginti savaji.

    Please wait...
  7. chamsinas | 27 rugsėjo, 2009 at 22:18

    Ei, gal ant nuospaudos užmyniau? Atsiprašau, jei jau taip labai skaudėjo…

    Please wait...

Palikite komentarą