VILNIUS: CHALTŪRA, O NE KULTŪROS SOSTINĖ

(Last Updated On: 2019-10-27)

uagadugu apklausa dėl Vilniaus, Europos kultūros sostinės baigėsi rezultatu, kokio ir tikėjomės. Štai jis:

VILNIUS: CHALTŪRA, O NE KULTŪROS SOSTINĖ

Tikėjomės, nes patys nejaučiame. Norėjome pasitikrinti, ar čia tik mes esame tokie nejautrūs. Pasirodo, ne. Vilnius yra miestas, kuriame tradiciškai daug parodų, koncertų, spektaklių. Ne išimtis ir šie metai. Jų daug. Daug buvo ir prieš metus ir prieš porą. Kažkas pasikeitė? Atsidarė vienas kitas parodų centras, kuris ir taip būtų atsidaręs; atsitiko vienas kitas koncertas ar paroda, kuri, jaučiu, ir taip būtų atsitikusi; įvyko knygų mugė, kuri ir taip vyksta kasmet; turtingas bankininkas eiliniu savo ekscentriškui poelgiu pasirinko investiciją į brangų spektaklį, kurį, manau, ir taip būtų finansavęs; kažkas gerai pasišildė rankas ir kojas su fejerverkais.

Galiu būti palaikytas senu niurzga, bet mačiau kelias kitas Europos kultūros sostines ir žinau, kokia ten būna atmosfera. Miestai tiesiog verda kultūra. O Vilniuje praeisi visą centrą ir, jei nebūsi per daug akylas, nieko nepastebėsi. Niekas tau smegenų nekompostiruoja plakatais, televizinėmis reklamomis didžiuosiuose kanaluose. Kuklu, tylu.

Sakot, krizė. Gerai, o kaip paaiškinsite tai, kad tarkim, parodų cikle Abstrakcija ir ekspresionizmas – dvi Vilniaus tapybos tradicijos dalyvaujančios 22 miesto galerijos pradėjo paveikslus nurinkinėti iki oficialiai skelbtos parodos pabaigos. uagadugu nėra ištikimi maklinėtojai po Vilniaus parodų sales. Kažkada daug lankėmės ŠMC, kol ši dar buvo normalus parodų centras, o ne konceptualizmo propagavimo namai. Dabar – ne.

Todėl nuoširdžiai apsidžiaugėme, sužinoje, jog bus galima iškart apsilankyti 22 galerijose. Specialiai suplanavome kelionę iš Burkina Faso taip, kad aplėktume visas galerijas per porą paskutinių parodos dienų. Nepasisekė. Pirmą dieną, ketvirtadienį dar viskas buvo tvarkoj, tačiau penktadienį pusės galerijų taip ir nepamatėme – jos užsidarinėjo dailininkams nusirenkant paveikslus nuo sienų. Tiek to abstrakcionizmo kartu su ekspresija…

Skaityk  "UAGADUGU" SKAITYTOJAI ATSAKĖ, KO JIE IEŠKO TELEVIZIJOJE VISŲ PIRMA IR TAI NĖRA KULTŪRA

Kažkokia chaltūra šita visa sostinė. Gerai, kad tokiu liūdnu vaizdeliu bent jau ekspertai.eu turėtų būti patenkinti.

Please wait...
Kategorijos:  Apklausos
Tags: , , ,

Vienas komentaras:

  1. ilgius | 21 rugsėjo, 2009 at 10:59

    geras daiktas blogose rankose

    Please wait...

Palikite komentarą