GALŲ GALE LRT VALOSI: VAIKŲ CHORO NELIKS

(Last Updated On: 2019-10-27)

Lietuvos žinios susirūpino tuo, kad rugsėjo 1-ąją atleidimo iš darbo lapeliai bus įteikti LRT vaikų choro vadovams.

Kodėl LRT visą laiką bandomos įpiršti jai nenatūralios funkcijos? Kodėl Lietuvos žinios neprotestavo, kai kažkada LRT buvo naikinamas šiltnamis ar skalbykla?

uagadugu niekas neįtars simpatijoms LRT, bet niekaip nesuprantame, kodėl Nacionalinis transliuotojas turėtų išlaikyti chorus. Jeigu svarbi pedagoginė funkcija, nes tai požiūrio į jaunosios kartos auklėjimą problema, tai tegu tą problemą savo lėšomis ir sprendžia Švietimo ministerija. O jeigu choriniu dainavimu taip jau labai reikia užpildyti LR fondus, tai Lietuvoje yra daugiau negu daug chorų, galinčių užpildyti tuos fondus už dyka.

Jei Bronislovo Lubio spaudos organui taip reikia choro, tegu magnatas jį ir finansuoja. Su trąšomis jis turi tiek pat bendro, kiek ir su televizija.

O kryptis, kur pasiuntė Audrius Siaurusevičius chorinius interesantus, yra iš tiesų intriguojanti: “Jei vaikai dainuos, reikės atleisti žurnalistus”, – tvirtino A.Siaurusevičius ir patarė paramos ieškoti prezidentūroje.

Čia pas L. Balsį ar tiesiai pas D. Grybauskaitę?

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Keistumai, Personalijos
Tags: , , , , , , , , ,

24 komentarai:

  1. Sajonara | 27 rugpjūčio, 2009 at 11:14

    Choras mažai valgo. Autoriui siūlau paskaityti vakar dienos Lietuvos žinias :). Ten įdomesnis sptraipsnis 🙂 10-11 psl.

    Please wait...
  2. Alius | 27 rugpjūčio, 2009 at 11:49

    Skaitėm.

    Please wait...
  3. kriste | 27 rugpjūčio, 2009 at 11:58

    Kiaule autorius, pati lankiau LRT vaiku chora, tegu tik pabando ji atleist, pati eisiu piketuot. Taip raso tik tas, kuri absoliuciai neturi mstymo.

    Please wait...
  4. Alius | 27 rugpjūčio, 2009 at 12:19

    Geriau pabūsiu kiaule, bet vis tiek nesuprantu, kodėl LRT turi išlaikyti chorą, orkestrą ar panašius atributus. Čia dėl to, kad kas nors galėtų papiketuoti?

    Please wait...
  5. Žalias | 27 rugpjūčio, 2009 at 12:40

    Atleisk už išsireiškimą, bet, autoriau, šiek tiek pamąstyk galva, ką rašai. Vaikų chorui šiais metais sukanka 30 metų, ir jei ponui Siaurusevičiui taip nepatinka tas choras, visų vaikų tėvai pasiruošę savomis lėšomis laikyti chorą, svarbiausia, kad visos vadovės pasiliktų.
    Patariu pasižiūrėti Lrt archyvuose liepos 2 dienos koncertą ir paieškoti internete atsiliepimų apie jį. LRT vaikų choras jame buvo vieni iš favoritų.

    Please wait...
  6. vilnis | 27 rugpjūčio, 2009 at 13:17

    Irgi manau, kad autorius pasikiaulino. Pademonstravo siaurą tv-žurnalistinį profesionalumą, bet jokiu būdu ne kultūrą. Daug daugiau naudos būtų, jei ponas Siaurusevičius atleistų žurnalistus, o ne tuos choro vadovus. Net visai Lietuvai būtų geriau, ne tik to choro vaikų tėvams. Pavyzdžiui tokius žurnalistus: J.Butkevičienę, V.Radzevičių – sutaupytų iš karto dešimčiai choro vadovų.
    Beje, ką atsakytumėte į R.Janutienės argumentus:
    “Europoje nacionaliniai radijai ir televizijos turi chorus, orkestrus, daro fondinius įrašus, nes nac. transliuotojas de facto yra tapęs pgrindiniu kultūros sklaidos “masėms” kanalu.”
    (komentarai Bernardinuose prie A.Račo straipsnio)

    Please wait...
  7. Alius | 27 rugpjūčio, 2009 at 13:19

    Būtent savo galva ir mąstau. Kaip mokesčių mokėtojas, iš kurio kišenės LRT išlaikoma.

    Please wait...
  8. Alius | 27 rugpjūčio, 2009 at 13:26

    Vilniai: na, taip. Nacionalinis transliuotojas tegu užsiima chorininkystėmis, išlaiko orkestrus, baletus, muziejus ir bažnyčias. Ta proga tegu atleidžia žurnalistus ir apskritai visus tuos, kurie transliuoja vaizdelį ir garsą. Tai gal likviduojam Švietimo, Kultūros ministerijas, vyskupijas, pakeičiam jas Nacionaliniu transliuotoju ir bus tikras Jūsų išsvajotasis “de facto”?

    Please wait...
  9. Sajonara | 27 rugpjūčio, 2009 at 14:47

    Aliau, as tavo nuomone palaikau.O tie kas uzsipuole autoriu, be reikalo savo emocijas pila, juolab, kad ne tuo adresu.
    Kita vertus, kai koks nors kulturinis darinys gyvuoja 30 metu,ypac vaiku,isformuoti ji nekorektiska, ypac, kad paminamos tradicijos 200 vaiku sakoma atia… eikit kur norit.

    Please wait...
  10. vilnis | 27 rugpjūčio, 2009 at 14:56

    Gerb. Aliau, kažkaip visos jūsų mintys susiveda tik į vaizdelio ir garso transliavimą. Šie kriterijai visiškai tinka komercinių TV kokybei vertinti ir liaudies pomėgių patenkinimo lygiui nustatyti(reitingai). Sutinku, kad pramoginė TV turi teisę gyvuoti ir net neabejoju, kad ji visada bus daug populiaresnė už lavinančią TV. Bet aš irgi esu mokesčių miokėtoja ir man labai gaila matyti švaistomus milijonus laidoms a la mūsų-dienos-kaip-šventė. Jei jau niekas nesilaiko įstatyme nustatytos misijos, tai gal geriau tikrai lai tuos pinigus leidžia labdarai nei imituoja nacionalinio radijo ir televizijos funkcijas vykdančią įstaigą. Beje įstatyme prie LRT teisių ir pareigų yra tokia teisė “LRT turi teisę rengti konkursus, festivalius, konferencijas, seminarus, įkurti meno kolektyvus”. Todėl siūlyčiau mažiau demagogijos apie tai, kad LRT užsiima nebūdinga veikla.

    Please wait...
  11. Alius | 27 rugpjūčio, 2009 at 15:41

    Vilniai/ui: Aš sutinku su Jumis ir man taip pat “labai gaila matyti švaistomus milijonus laidoms a la mūsų-dienos-kaip-šventė.”. Sutinku ir dėl to, kad ji “imituoja nacionalinio radijo ir televizijos funkcijas vykdančią įstaigą”. Aš ne prieš, kad egzistuoja vaikų choras ar chorai, tik dar kartą kartoju – nesuprantu, kodėl jie turi egzistuoti prie LRT. Tegu sau egzistuoja ten, kur jie turi egzistuoti – prie atitinkamų muzikos mokyklų, Švietimo ministerijos. LRT būtų labai sveika išgryninti visas savo veiklas.

    Please wait...
  12. vilnis | 27 rugpjūčio, 2009 at 16:04

    Gerb.Aliau, LRT turi kitokį statusą. Tas statusas įpareigoja duoti daugiau visuomenei nei kokia komercinė TV. LRT nėra VIEN nacionalinis transliuotojas, t.y., ne vien transliuoti programas visai Lietuvai jie turėtų. Ir jie net turi daugiau įrankių nei kokia Švietimo ministerija įgyvendinti pvz. kad ir tokią įstatyme jai numatytą užduotį: “LRT privalo […] puoselėti ir saugoti nacionalinės kultūros vertybes”. Ir t.t., ir pan. Dabar gi mes matome, kad LRT bando naudotis komercinių TV įdirbiu, stengiasi su kokiu panašiu projektu pervilioti žiūrovų auditoriją ir reklamą tuo pačiu. Juk sutiksite, kad taip visiškai neteisingai konkuruojama su komercinėmis TV, nes LRT turi pranašumą – net atskirą biudžeto eilutę. Jei LRT visiškai atsisakys komercinėms TV nebūdingos veiklos, tai kuo ji skirsis nuo jų? Kuo gi ji pateisins tą biudžeto eilutę? Dar nebūtų man taip skaudu dėl tų 6 choro vadovų, teišnaudojančių drauge tik 10 tūkst. litų (ar nebus ši suma tik pusė algos LRT atstovo spaudai ar ryšiams su visuomene etato? o kam gi toks etatas išvis reikalingas, juk visa LRT turi būti skirta ryšiams su visuomene), jei matyčiau LRT pastangas įgyvendinti pavestą misiją bent šiek tiek išgrynintoje TV produkcijoje (radijas, mano nuomone dar atitinka lygį). Ne, pamačiusi, ką žada LRT TV naujam sezonui, pajutau dar didesnį komerciškumo skonį.

    Please wait...
  13. Alius | 27 rugpjūčio, 2009 at 16:50

    Vilniai/ui: Sakote “LRT turi kitokį statusą”. Taip kitokį, tas tiesa. Bet jos pagrindinis “statusas” yra transliuoti vaizdą ir garsą. Nes ji yra TELEVIZIJA ir RADIJAS. Taip, misijinį vaizdą – dėl šito nesiginčiju. Klausiate “Jei LRT visiškai atsisakys komercinėms TV nebūdingos veiklos, tai kuo ji skirsis nuo jų?” Atsakau,- chorai nėra nei komercinėms nei nekomercinėms televizijoms būdinga veikla, todėl jų atsisakymas neturi nieko bendro su LRT skirtumais nuo komercinių TV. Aš labai noriu, kad LRT patenkintų biudžeto eilutę. Bet taip pat labai noriu, kad ji būtų išgryninta iš to, kas yra ne televizija.

    Please wait...
  14. tukas | 27 rugpjūčio, 2009 at 17:17

    Noreciau patikslinti diskusija. LRT neisvaiko vaiku choro. Tiesiog choro vadovems buvo pasiulyta isteigti viesaja istaiga, pradeti imti is vaiku teveliu normalu mokesti ir is jo issimoketi sau atlyginimus. Patalpu is choro niekas neatima. Suprantu, kad galbut cia daugiausiai piktinasi tevai tu vaiku, kurie tame chore dainavo visiskai nemokamai, o nes uz ju dainavima mokejo mokesciu moketojai. Tie patys mokesciu moketojai, kurie uz savo vaiku dalyvavima bureliuose pinigus moka. Jeigu choro vaiku tevai uz menesi moketu tiek, kiek kainuoja burelis pvz. Moksleiviu rumuose, tai sis choras buvu vienas is geriausiai finansuojamu choru Lietuvoje. Todel nereiketu skleisti dezinformacijos, siekiant susigrazinti ilgus metus neteisingai gauta nauda

    Please wait...
  15. bunnie | 27 rugpjūčio, 2009 at 17:57

    Gerbiamas Aliau,

    Butu idomu Jusu bloge pamatyti atvira diskusija, kokios konkrecios laidos is praejusi sezona rodytu ir, galbut, naujame sezone busianciu, jusu manymu, turetu buti rodomos per LRT, o kokias rodyti jau butu visuomenes interenso pazeidimas. Stai jus rasote, kad Musu dienos kaip svente yra pinigu svaistymas (zinote, kad ne milijonu, bet keista, kad naudojate ta termina). Bet kai Musu dienos kaip svente buvo pradeta rodyti, spauda ja gyre kaip pavyzdi, kaip visuomeninis transliuotojas nusilenkia seniesiems Lietuvos estrados atlikejams ir isnaudoja turima muzikos archyva. O senoji Lietuvos estrada – jau kultura, ar dar ne? Povilaitis – kultura? O Donskovas – jau ne? O Paltinienė? O kompozitorius Raudonikis? Jeigu tokios muzikos groti ir rodyti LRT neturi teisės, tai kokią muziką groti ir rodyti teisę turi? Ar problema ta, kad viskas vyksta spalvotoje studijoje? Ar visuomeninio transliuotojo laidos turi buti fimuojamos tik pozemineje sleptuveje? Ar is tiesu blogai, jeigu zmones ziuri LRT laidas? Ar is tiesu gerai, jeigu LRT rodo laidas, kurios beveik niekam neidomios, bet aplink jas susispiete reksniai rekia, kad jos atlieka tokia jau visuomeniska misija, kad visuomeniskiau nera kur? Kodel BBC gali oficialiai deklaruoti, kad jos misija yra be visok kito rodyti ir kokybiskas pramogines laidas, o LRT pramogines laidas rodyti draudziama? Kokios visuomenes interesa LRT turetu ginti – pavieniu intelektualu, politizuotu pilietiniu samburiu, prie sotaus gyvenimo pripratusiu vadinamuju kulturos veikeju, ivairiu pseudokurybiniu asociaciju, garsiai rekianciu reksniu – ar eiliniu ziurovu, kurie tiesiog nori matyti tai, ka jiems butu idomu ziureti ir is savo pinigu islaiko visuomenini transliuotoja? Ar is tiesu normalu, kad toks triuksmas kyla del to, kad LRT is choro vadoviu atleidzia nezinia kiek metu ten dirbusia vieno LRT Tarybos nario zmona? Ir galiausia – ar is tiesu normalu, kad ta pati “visuomene” sugeba tik aklai dergti ant visuomeninio transliuotojo, uzuot atvirai ir konstruktyviai diskutavusi, kokio to visuomeninio transliuotojo reikia, kokios jo funkcijos, kokios turi buti jo laidos ir t.t?

    genijai.lt

    Please wait...
  16. Ausra | 27 rugpjūčio, 2009 at 18:04

    gal tai buvo vis delto viena vieta, kur galima buvo nemokamai vesti vaikus ir kai kurie, neturintys lesu, ten vesdavo savo gabius vaikus. ne kiekvienam pagal kisene TELE BIMBAM. ir kalbant apie mokesciu moketoju pinigus, noriu pasakyti – tai INVESTICIJA I ATEITI. I bet kuria puse paziurejus, NIEKAM NERUPI vaiku uzimtumo programa. Ir tas Siaurusevicius isvis neaisku ka masto, naikindamas musu ateiti.
    O zurnalistika – tai net nezinau, ar cia kultura, ar cia ateitis, ar cia isvis kas.. TV – vienkartines zinios, laikrasciai – vienkartiniai straipsniai… ir visur – tik blogai ir blogai. I lietryti paziurekite, pirmajame puslapyje: arba kas nors ka nors nuzude, arba kazkas akazka apvoge,. ir tai jau kokius 10 metu. Tas amzinas zurnalistu isvedziojimas “is mokesciu moketoju kisenes” jau baigia visiems ilisti i smegenis. o tai kad zurnalistai nori visur vazineti barteriniais mainais uz reklama – dar niekas nenori garsiai pakalbeti?

    Please wait...
  17. tukas | 27 rugpjūčio, 2009 at 18:15

    O tai kodel as tureciau moketi uz tai, kad jusu vaikas nemokamai eitu i chora, o uz savo vaika turiu moketi dar papildomai?

    Please wait...
  18. Rokas Arbušis | 27 rugpjūčio, 2009 at 18:45

    o, matau opi tema 🙂
    ten ir be choro yra daugiau, ko LRT derėtų atsisakyti.
    na, o jei tėveliai žada chorą išlaikyti (atlyginimas vadovėms yra niekis, palyginus su mokesčiais nuo to atlyginimo), tai tegu laiko ir tada gali vadintis LRT vaikų choru.
    nors, žinoma, suprantama, kaip sunku atsisakyti to, kas gyvavo kelis dešimtmečius.
    ypač, kai galvoje pilna sovietinių tarakonų.

    Please wait...
  19. Almansoras | 27 rugpjūčio, 2009 at 19:58

    Tukui>: gal Jūs visur už tuos vaikus mokate? O gal Jūs komunistas, beatodairiškai remiantis visuomenės daugumos nuomone ir siekiantis visuotinės lygiavos? Pamiršau, atleiskite, Jūs už mokamas paslaugas. Tada Jūs tikriausiai demokratas, atstovaujantis daugumą mokančiųjų ir apie tai primenančiųjų, kiekviena patogia proga, nemokantiesiems.

    Visgi paskaičiavęs galvoju, kad už juos sumoka kiti, giliau mąstantys žmonės (aka Vilnis, kriste), kuriems negaila tų nedidelių pinigų vaikų lavinimo palaikymui ir tikiuosi, kad taip buvo, visuomeninio LRT įrašų fondo papildytojo.
    Esu įsitikinęs, kad tos pedagogės ir choras nepražus. Ta pati LRT galės pirkti iš jų (ar iš kitų kolektyvų) įrašus, mokėdami pinigus, kurie bus greičiausiai Tuko.

    Gerb. Aliau! Jūsų noras būti patenkintu biudžeto eilute man atrodo šiek tiek keistas. Kas matė tą išskleistą biudžetą su visomis eilučių šifruotėmis? Niekas, manau.
    Jei pamatyčiau, tada galėčiau nemažai pasakyti arba padiskutuotumėme kartu, kas ten yra nereikalingiausia taupymo metu, pernelyg nerentabilu, galima pirkti iš didelės pasiūlos pigesnių paslaugų, atsisakyti, nutraukti, parduoti ir t.t. Dabar yra tik miglos pūtimo į akis šou.

    Please wait...
  20. Alius | 27 rugpjūčio, 2009 at 21:57

    Bunny: tai, kad jau verda atvira diskusija… Beje, Jums opiu Šventisku dienų klausimu “milijonus” inicijavo Vilnis, o mes tik pritarėme, nes “uagadugu” šiaip jau nekonfliktiški. Bet nesigėdiname, kad pritarėme. Beje, dėl Jūsų minimos “spaudos”, tai, maža ką spauda parašo… Pats žinote… Primėtėte daug retorinių klausimų, tai, be abejo, reiks veltis į diskusiją. Jei dar būtų galima skirti daugiau laiko blogui…

    Please wait...
  21. sviestinuke | 28 rugpjūčio, 2009 at 22:28

    LRT yra nacionaline televizija bei radijas, ne tik besiskelbiantys Lietuvos kultura skelbiancia, puoselejancia ziniasklaidos dalimi, bet (kiek man tai suprantama), bet tuo paciu ir uzdirbantys is choro irasu, koncertu. Manau logiska, kad ji ir finansuoja choro veikla.

    Please wait...
  22. tomas | 29 rugpjūčio, 2009 at 11:07

    Nuomonė čia tegali būti labai paprasta: jeigu turėtų LRT kokybišką prduktą (kokybiškos ir originalios laidos, esančios toliau nuo komercijos), chorą galima atleisti. Deja, produkto nėra. Tai reiškia, kad ir choras ne prie ko ir jį galima palaikyti.

    Please wait...
  23. Supykusi . | 3 rugsėjo, 2009 at 19:05

    Aš nesuprantu , ko jūs siekiate ? Kokio velnio jums atleidinėt patį profesionaliausią vaikų chorą Lietuvoje ? Tai geriau ir atleiskite savo žurnalistus . Juk tie vaikai tiek daug pasiekė . Tiek daug laimėjo kartu . Kai kuriems iš jų tai tapo gyvenimo būdas .O dabar jūs vsa tai norite sunaiknti .

    Please wait...
  24. Alina | 19 lapkričio, 2009 at 18:26

    Atsiprasau, bet chora siuo metu pati lankau pirma butu tas, kad jei LRT nenoretu choro jo seniausiai nebutu ir antra neturit teises apie ji taip rasyt is vis kas jus toks? Tiek talentingu vaiku ten dainuoja, norit sunaikinti ju svajones kada nors pasirodyti televizijoje? Ir aplamai jei nezinote kokia ten tvarka tai ir nekomentuokite tevai uz chora moka!

    Please wait...

Palikite komentarą