KRIZĖ: NE PYRAGAI ŽVAIGŽDUTĖMS

(Last Updated On: 2019-08-17)
monetos

© uagadugu

Jei sąžiningai – abejoju, ar kitą sezoną išliks bent viena laida, kuriose dirbu. Dabar toks nestabilus laikotarpis, taigi negaliu pykti net dėl to, kad vėluoja atlyginimai – juk taip atsitinka ne dėl blogos kieno nors valios! Pasikeitę įstatymai, gerokai apkarpyti honorarai irgi gniuždo.

Aistė Paškevičiūtė, viena TV žvaigždučių, kurių atvaizdas reguliariai puošia populiarių žurnalų viršelius (žurnalas Žmonės 2009 m. Nr. 22).

Na, va… Delikačia forma, bet yla lenda iš maišo. Kaip ir makroekonominiame pjūvyje, taip ir mikro. Jei visoje rinkoje po A. Šemetos peiliu gula visų pirma smulkiausios įmonėlės, taip ir šou biznyje mūšio lauke krenta prodiuseriai. Ne, apie bankrotus nesigirdi – kai kurie yra diversifikavę savo veiklas, prilipę prie reklamos, viešųjų ryšių, bet tai irgi ne išsigelbėjimas – ten irgi krizė; nemaža dalis jų yra susikaupusi vieną kitą papildomą riebaliuką juodai dienai. Bet jie senka. Paprastai šie riebaliukai buvo naudojami nuo rugpjūčio iki spalio – kaip žinia, televizijos vasarą sumažina savo biudžetus iki 10-20 proc. skaičiuojant nuo įprastinių, sezoninių, todėl prodiuseriai, vasarą įpuolę į letargo būseną, iškart po jos būna visiškai be išteklių, o reikia gaminti naujas laidas – čia savo ruožtu reikia investuoti, laukiant televizijų pervedimų. Kurie linkę vėluoti.

Televizijoms sunku. Radijo ir televizijos komisijos teigimu komercinės pajamos pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su pirmuoju 2008-aisiais, susitraukė 29.8 proc. Tai oficialus skaičius. Neoficialiai iš televizijų buhalterijų praslystančiais duomenimis pajamų sumažėjo daugiau – 35-37 proc.

Gelbėdamos savo verslą televizijos mažina sąnaudas. Jos nėra pajėgios sumažinti mokėjimų natūralioms ir nenatūralioms monopolijoms – atsiskaitymų už elektrą ar dažnius, bet tinklelio išlaidų sumažinimas – jų galioms. Šiuo svertu kanalai naudojasi energingiausiai – drastiškai kertama per autorinių laidų biudžetus. Pusantro, du, tris kartus. Žingsniai žiaurūs, bet neužmušantys – ankstesniais metais tarp prodiuserių būta gudručių, vos ne hipnotiškai paveikusių TV vadus pakelti autorinio produkto kainą aukščiau, nei jis vertas.

Skaityk  DEBIUTAS: 40 ATLANTOS SEKUNDŽIŲ "MOTERYSE VISADA MELUOJANČIOSE GERIAU"...

Ir čia atsiranda problemų paškevičiūtėms. Nes prodiuseriai irgi nori išlikti gyvi, sulaukti kito sezono. Šiame fone įsipareigojimai pagal autorinę sutartį įdarbintiems laidų vedėjams, redaktoriams atrodo antraeiliai. Todėl mokėjimai jiems atidedami iki geresnių laikų. Jei nesi labai garsus ir įtakingas, tie laikai į tavo kiemą gali eiti labai ilgai.

Juk yla iš maišo gali išlįsti nebent tokia delikačia forma. Pradėjęs lieti savo sielvartą konkrečiau, kitą sezoną negausi vesti laidos ar rašyti tekstų. Negana to – kiti prodiuseriai, iš šono matydami tavo aikštingą charakterį, irgi nesiūlys tau paslaugų.

Ne aukselis ir naujieji mokesčiai. Naivu galvoti, kad autorinių darbuotojų įkinkymo į mokesčių papildomą naštą neš televizijos. Todėl prodiuseriai elgiasi paprastai – jeigu tu, tarkim, į rankas gaudavai 1000 litų už laidą iki mokesčių pakeitimo, dabar gausi 1000 litų minus nauji mokesčiai.

A. Paškevičiūtė nėra daugiausiai pajamų uždirbantis lietuviškos tuštybės mugės personažas. Nemaža dalis daugiau uždirbančių susiduria su savo žioplumo padariniais. Neseniai vienoje TV laidoje pop scenos veikėjai Tarasovai sielvartavo, jog mokesčių inspekcija surijo visas jų santaupas. Iš tiesų, mokesčių inspekcija staiga atsiminė, kad nuo autorinio honoraro, viršijusio 100 tūkstančių litų, honoraro gavėjas turi mokėti PVM. Daugybei garsių Lietuvoje žmonių buvo išsiuntinėti raštai, nuo kurių girdėjau, kai kas galvoja pjautis venas. Kai tau nuo kokių 2004-ųjų paskaičiuoja šimtą tūkstančių mokėtinų mokesčių, gali apie daug ką pagalvoti.

Įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, todėl valstybė teisi. Jos logika šalta, kaip peilis – šitiek laiko maudėtės šampano upėse, dabar mokėkite. Tik vieno nesuprantu – kodėl tiek metų reikėjo laukti? Gal kad delspinigių daugiau prikapsėtų?

Kad ir kaip knietėtų apie tuos estradinius pavartoti tikrųjų kultūrininkų tariamą epitetą s griazi v kniazi, bet šitoje vietoje mokesčių inspekcija man atrodo panaši į primityvią lupikautoją, o ne solidžią kontorą, kuri turėtų atlikti prevencines funkcijas, neleidžiančias žiopliams pažeidinėti įstatymų.

Skaityk  GRIEŽTA LRT CENZŪROS RANKA ANT "YouTube" PETIES

O Aistės Paškevičiūtės man nuoširdžiai gaila. Gražiai ji ten viską į vatą vynioja, bet jeigu jau Skylės sienoje vedėja butelio nuomotis neišgali, reiškia ne pyragai toms žvaigždutėms.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , ,

3 komentarai:

  1. Aivaras | 29 gegužės, 2009 at 22:52

    Kad ir kaip besistengčiau atsiriboti nuo egoizmo – nepavyksta. Gaila man, kad būtent šiuo laiku baigiu universitetą. Kam reikės tavo gabumų kai jau esantys darbininkai nesaugomi.

    Please wait...
  2. Justas | 30 gegužės, 2009 at 13:06

    Kam Paškevičiūtei už prabangaus buto nuomą mokėti, jei vaikiną turi. Ar jau nebeturi? Tada kam prabangų butą nuomuotis:)

    Please wait...
  3. ievos nuomone | 31 gegužės, 2009 at 11:16

    o ko čia taip pesimistiškai? 🙂 taigi, kiekvieną sezoną keičiasi laidos, prodiuseriai keliauja iš vieno kanalo į kitą. Kiek žinau, šiuo metu gal tik TV3 baido nuo savo durų prodiuserius, o LNK visai noriai bendrauja. Bus tų naujų laidų, bus darbo ir žurnalistams 🙂 Ir tik ką baigusiems, ir tiems, kas jau ne pirmi metai dirba 🙂 Galų gale, gal verta pradėti galvoti apie interneto TV?…

    Please wait...

Palikite komentarą