NEBAISUS MUMS TAS KIAULIŲ GRIPAS

(Last Updated On: 2019-08-13)

Nežinau kaip jus, bet man žinia apie mirštančius nuo kiaulių gripo labai nepatiko. Ankstesnės dvi pandemijos prasidėjo būtent nuo kiaulių. Taigi grėsmė akivaizdi.

Savaitgalį buvau visiškai nutolęs nuo informacijos, todėl apie Meksiką ir JAV išgirdau prie pusryčių. Aišku, kiek leidžia ryto lakstymai tarp dušo ir kramsnojimo, bandžiau prisisiurbti prie lietuviškų informacijos šaltinių. Na ir kas ten?

Iš karto atsiprašysiu, jei nebūsiu visiškai objektyvus. Mat iki devynių žinių srautą sekiau tik probėgšmom, taigi galėjau kažką ir pražiopsoti. Dėl Žinių radijo, tai garantuoju, kad šie savo naujienose nieko apart sauso tekstuko į eterį nepaleido. Lietuvos radijo beveik neklausiau, bet labai norėtųsi tikėti, kad šis, didžiausiais pajėgumais Lietuvoje disponuojantis transliuotojas paskambino kažkuriam epidemiologui ir apie gripą pašnekėjo. To paties tikiuosi ir iš LTV Labo ryto – Guoda Pečiulytė daro protingos žurnalistės įspūdį, todėl irgi turėjo išsitraukti kokį mediką iš patalo šeštą valandą ryto.

Bent jau taip turėtų atrodyti grynai iš žiūrovinių pozicijų. Kalbėjimas apie tai, kas gali paliesti kiekvieną ne kažkokioje neapibrėžtoje ateityje, o po kelių savaičių ar mėnesio, yra intriguojantis.

Ką girdžiu po devintos? Audrys Antanaitis Žinių radijo Rakte diskutuoja apie tai, kaip Lietuva atskirs elektros perdavimo ir gamybos veikas, Dariui Lukoševičiui Laisvojoje bangoje parūpo Sodros klausimai. Beje, diskusija vyko telefonu – ne man tokiam senam žurnalistikos vilkui patarinėti, bet juk buvo galima lygiai taip pat paskambinti kažkam nuo medicinos. Lietuvos radijas nuo devynių iki dešimt tarp estrados pašneka apie profsąjungas ir vitaminus; Ginas Dabašinskas Žinių radijuje nuo dešimt tarsi ir bando užvesti kalbą apie gripą, bet Aurimas Perednis nurodo pagrindinę gairę – mano nuomone, visiškai atšalusius barščius – Prezidento metinę kalbą; nuobodulio įsikūnijimui Rimgaudui Geleževičiui Lietuvos radijuje nuo vienuolikos parūpo švietimo reforma. Iki pietų viskas.

Skaityk  ZITA SARAKIENĖ: DAR DAUGIAU FILMŲ PER LNK

Verčiu devintą portalus. Delfis – pačiam viršuje sodri nuotrauka su morkomis, Alfa antigripinu pasirinko Šemetą, O Lrytas.lt Vilniaus merą, Balso.lt neatsimenu, bet ten irgi buvo ne gripas. Tiesa, kiek žemiau visuose juose buvo galima rasti vakarykštę informaciją apie pirmus susirgusiuosius.

Kas beliko? CNN, Fox News, BBC World, Euronews. Kiaulės visur pirma informacija, platūs 10-15 minučių reportažai iš Meksikos ir JAV.

Lietuva ypatinga šalis. Pas mus ir AIDS ilgai nebuvo, ir Černobylis šonu praslinko, nors dabar draugai ir keturiasdešimties nesulaukę kaip musės krenta.

Dabar ir gripą kaip nors prastumsim.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Neformatas, Nuklausiau
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

34 komentarai:

  1. Artūras Račas | 28 balandžio, 2009 at 00:53

    Tikiuosi labai nesupyksite, bet nesusilaikiau: tai vienas iš turbūt daugiau nei 10 pranešimų šiandien vienoje žiniasklaidos priemonėje (jei ką, tiesiog ištrinkite):

    Meksikoje tikriausiai nuo kiaulių gripo mirusių žmonių padaugėjo iki 103, JAV skelbia nepaprastąją padėtį (papildytas)
    2009 balandžio 27 d., 11:43

    papildytas pranešimas
    Meksikas, balandžio 27 d. (AFP-BNS). Meksikai paskelbus, kad tikriausiai nuo kiaulių gripo šalyje mirusių žmonių skaičius padidėjo iki 103, pasaulio sveikatos apsaugos pareigūnai pirmadienį suintensyvino kovą su šia liga, o Jungtinės Valstijos paskelbė nepaprastąją visuomenės sveikatos padėtį.

    Meksikos sveikatos apsaugos ministras Angelis Cordova (Chosė Anchelis Kordova) sekmadienį vakare per televiziją paskelbė, kad įtariamų ir patvirtintų mirties nuo kiaulių gripo atvejų skaičius padidėjo iki 103 ir kad dėl šio protrūkio į ligoninę paguldytų žmonių skaičius yra maždaug 400.

    Šeštadienį paskelbtas mirties nuo kiaulių gripo atvejų – patvirtintų ir tikėtinų – skaičius buvo 81.

    Tuo tarpu dėl kiaulių gripo stebimų žmonių skaičius nuo 1 324 padidėjo iki 1 614, nurodė ministras.

    Visoje šalyje didėja panika, o vyriausybė perspėja gyventojus vengti kontaktų vieniems su kitais.

    Jungtinės Valstijos tikrins iš tų rajonų, kuriuose yra ligos židinių, atvykstančius žmones, sekmadienį sakė teritorinio saugumo sekretorė Janet Napolitano (Džanet Napolitano).

    JAV pareigūnai patvirtino 20 žmonių susirgimo šia liga atvejų penkiose valstijose.

    Įtariami atvejai taip pat tiriami Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje, o Kanadoje buvo patvirtinti šeši nauji užsikrėtimo atvejai.

    Meksikoje tūkstančiai žmonių gatvėse nešioja chirurgines kaukes, o prezidentas Felipe Calderonas (Felipė Kalderonas) paragino piliečius laikytis rimties ir bendradarbiauti su valdžia, kad būtų sustabdytas viruso plitimas.

    Sostinė Meksikas sekmadienį atrodė ištuštėjęs, nes 20-čiai mln. jo gyventojų buvo nurodyta vengti masinių susibūrimų.

    Varžybos 105 tūkst. vietų futbolo stadione “Aztec” buvo žaidžiamos be žiūrovų, parduotuvėse buvo smarkiai perkamas maistas ir vanduo buteliuose, nes žmonės rengėsi kelias dienas niekur neiti iš namų.

    “Ieškodami kiaulių gripo atvejų, matome (vis) daugiau kiaulių gripo atvejų. Tikimės pamatyti (dar) daugiau kiaulių gripo atvejų”, – per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) vadovo pareigas einantis Richardas Besseris (Ričardas Beseris).

    Pasak jo, jau yra aštuoni patvirtinti susirgimo šia liga atvejai Niujorko mieste, septyni – Kalifornijoje, du – Teksase, du – Kanzase ir vienas – Ohajuje.

    Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) atidžiai stebi kiaulių gripo protrūkį ir nurodė imtis “labai aktyvaus, agresyvaus ir koordinuoto atsako”, žurnalistams sakė Baltųjų rūmų patarėjas teritorinio saugumo klausimais Johnas Brennanas (Džonas Brenanas).

    Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnai perspėjo, kad šį protrūkį sukėlęs naujos atmainos virusas, kuris tikriausiai atsirado sąveikaujant žmogaus ir paukščių gripo virusams, užkrėtusiems kiaules, gali mutuoti toliau.

    “Taip, gana tikėtina, kad šis virusas evoliucionuos”, – Ženevoje žurnalistams sakė PSO generalinio direktoriaus pavaduotojo sveikatos apsaugos, saugumo ir aplinkos klausimais pareigas einantis Keiji Fukuda (Keidžis Fukuda).

    PSO jau rekomendavo visoms šalims “intensyvinti stebėjimą dėl neįprastų į gripą panašios ligos ir sunkaus plaučių uždegimo protrūkių”.

    Pasaulio bankas paskelbė apie 205 mln. dolerių (535 mln. litų) paskolą Meksikai kovoti su šiuo virusu, įskaitant iš karto skiriamus 25 mln. dolerių, kad būtų galima “įsigyti vaistų ir medicininės įrangos (ligos protrūkiams) aptikti ir diagnozuoti”, sakė Meksikos finansų ministras Agustinas Carstensas (Agustinas Karstensas).

    “Šis virusas aiškiai turi pandemijos potencialą”, – šeštadienį perspėjo PSO generalinė direktorė Margaret Chan (Margaret Čan).

    Azijos sveikatos apsaugos pareigūnai taip pat skambina pavojaus varpais, nes atrodo, kad šis virusas išplito į Naująją Zelandiją.

    Viso regiono, kuriame pastaraisiais metais buvo pagrindiniai SARS ir paukščių gripo epidemijų židiniai, vyriausybės sustiprino patikrinimus oro uostuose ir paragino žmones būti budrius dėl naujo gripo simptomų.

    Dešimt Naujosios Zelandijos moksleivių, kurie neseniai lankėsi Meksikoje, serga gripu ir tikriausiai yra užsikrėtę kiaulių gripo virusu, sekmadienį paskelbė sveikatos apsaugos ministras Tony Ryallas (Tonis Rajalas). Tai pirmi įtariami šios ligos atvejai regione, kuriame iš viso gyvena daugiau kaip trys milijardai žmonių.

    Testai pagaliau parodė, kad du į ligoninę Australijoje paguldyti iš Meksikos atvykę žmonės su gripo simptomais kiaulių gripu neserga, pirmadienį pranešė pareigūnai.

    Kolumbijoje stebimi devyni iš Meksikos atvykę žmonės, kuriems reiškiasi gripo simptomai, o Ispanija, nuogąstavimams didėjant ir Europoje, sekmadienį tikrino visus keleivius, atskrendančius iš Meksikos ir vykdė testus dėl aštuonių įtartinų susirgimo atvejų.

    Pirmasis įtariamas kiaulių gripo atvejis Artimuosiuose Rytuose yra susijęs su 26 metų izraeliečiu, kuris grįžo iš Meksikos ir buvo paguldytas į ligoninę Natanijoje, sakė ligoninės pareigūnai.

    Rusija uždraudė mėsos importą iš Meksikos, devynių kitų Lotynų Amerikos valstybių ir kelių JAV valstijų, sakė premjero Vladimiro Putino atstovas.

    Kaip nurodo PSO, kiaulės per praėjusį šimtmetį buvo siejamos su dviejų naujų ligų pasirodymu, kurių protrūkiai virto pandemijomis.

    Jei kiaulė tuo pačiu metu užsikrečia žmogaus ir paukščių gripo virusais, jos organizme tų dviejų rūšių virusai gali sąveikauti – taip gali atsirasti nauja, pavojingesnė atmaina.

    Please wait...
  2. oneguy | 28 balandžio, 2009 at 01:50

    Nesuprantu aš, ko čia kažkokią paniką kelti ir dar norėti, kad visi kartu masiškai psichuotų? Kaip ir po didžiausių (ir juokingiausių mano asmenine nuomone) panikų dėl SARS ir paukščių gripo Lietuvoje “pandemijos” nė kvapo nebuvo taip nebus ir dabar. Leiskim dar gydytojams pamiegot rytais.

    Please wait...
  3. Linas | 28 balandžio, 2009 at 08:18

    Psichuoti nereikia, bet atlaidžiai žiūrėti irgi nereikia, ypač žinant kad praėjusio amžiaus pradžioje būtent nuo paukščių ir kiaulių gripo atmainos mirė apie 100mln. žmonių.

    Please wait...
  4. Alius | 28 balandžio, 2009 at 09:57

    Artūrui Račui: Reikšmingas papildymas. Ačiū.

    Please wait...
  5. As | 28 balandžio, 2009 at 10:55

    Kad pas mjus visiem vienodai. mano destytoja tik pries pora dienu grizo is meksikos, kaip tik tada kai tas gripas visas prasidejo, nei jos kas tikrino, nei izoliavo, px visiem. ir dar gi su studentais dirba!!!kosmaras isvis, ant tiek visiem px…taigi visi turistai, kitose salyse, kas grizo i meksikos, yra izoliuojami, stebimi ir panasiai, o cia…eik kur nori, daryk ka nori, sergi ar nesergi, nesiok virusa…

    Please wait...
  6. punktyras | 28 balandžio, 2009 at 12:15

    Reziume
    Yra paukščių gripas. Yra kiaulių gripas. Ir kils pandemija, kai kiaulės pradės skraidyti 😉

    Šaltas protas visada geriau už paniką.

    Please wait...
  7. cinamonoKrautuvele | 28 balandžio, 2009 at 12:43

    nervina mane masinės psichozės, kurioms aš tikrai nežadu pasiduoti.

    Please wait...
  8. Alius | 28 balandžio, 2009 at 12:45

    Apie skraidančias kiaules, tai geras!

    Please wait...
  9. Gabika | 28 balandžio, 2009 at 16:02

    O aš bijau.Juk apsikrėtė žmonės iš mus supančių šalių-Švedijos,Danijos,Vokietijos,Anglijos.Reiškia greit labai ateis ir pas mus..O Lietuvai giliai px ant mūsų sveikatos.Galėtų bent kaukes dalint kaip Meksikoj ar kažką panašaus.Nes žmonės puls į masinę psichozę.Kol Lietuvoj nemirs bent 800 000 žmonių,tai Lietuvai vis tiek bus nesvarbu.Nebent važiuos žmonės iš užsienio ir dalins tas kaukes ar kažką panašaus.O valdžia ramiai sau atsipūtus sedės ir galvos-kiek tos kaukės kainuoja?kam jas dalint?gi krizė!

    Please wait...
  10. Iliuzionistai | 28 balandžio, 2009 at 16:12

    Pirma niekas nepanikuoja jei būtų visuomenės panika padėtis Lietuvoj būtų kitokia , o diskutuoti apie tai reikia. Nes tai reali grėsmė, tuolab kad virusas perduodamas lašeliniu būdu.Ir plinta milžiniškais greičiais. Ir išviso manau kad žmonės kurie visiškai atitrūkę nuo realybės ribų ir sako, kad į Lietuvą tai neateis yra psichiškai pratos būklės … atsiibuskit Lietuva nėra kažkoks stebuklingas kraštas į kurį visi blogi dalykai neužsuka. Niekas nežino ar Į Lietuvą tai atkeliaus ar ją aplenks, bet kvaila teigti kad ” tai nesamonės ir man taip niekad nenutiks ” yra idiotiška. Nustokit gyvent iliuzijų pasauly, Į Lietuvą gali ateiti karas, maras ir dar kažin koks velnias gali būti visko!!!!!!

    Please wait...
  11. punktyras | 28 balandžio, 2009 at 16:22

    to Gabika
    O kas tau trukdo nusipirkti/pasisiųti kaukę? Kodėl kažkas kitas/valdžia turi už tave galvoti ir rūpintis tavo sveikata? Ar ne tau pačiai turėtų labiausiai rūpėti tavo sveikata? Jei pačiam nerūpi saugotis, tai jokia valdžia neapsaugos.

    Please wait...
  12. Iliuzionistai | 28 balandžio, 2009 at 16:24

    Pritariu punktyras niekas mūs nenužiūrės … patys turime saugotis bet to pirma to viruso sulaukt iki Lietuvos.

    Please wait...
  13. Koks skirtumas | 28 balandžio, 2009 at 17:01

    Kreipiuosi i tave “AS” Sakai tavo mokytoja nesenai grizo is Meksikos, ir visiems vienodai. tai tu buk tikras pilietis, ir pranesk tam tikroms instancijoms. Del sventos ramybes tegul ir tavo mokytoja patikrina. O rasyti gali ir cia

    Tai valstybinio turizmo departamentas, jie kaip tik dabar renka visa info apie turistus. Prašome skubiai pateikti informaciją apie galimą Lietuvos Respublikos piliečių (turistų), šiuo metu esančių pavojingoje kiaulių gripo paveiktoje zonoje (Meksikos Jungtinėse Valstijose ir Kalifornijoje (JAV)) skaičių

    Please wait...
  14. balta123 | 28 balandžio, 2009 at 19:25

    tai kokie ten simptomai to kaiulių gripo?

    Please wait...
  15. Lukas | 28 balandžio, 2009 at 19:53

    Istikruju kokie kiauliu gripo simptomai?

    Please wait...
  16. dEd | 28 balandžio, 2009 at 20:28

    simptomu nezinau, bet manau kad rupintis del galimos pandemijos tikrai verta. Pauksciu gripas musu nepasieke, nes uzsikresti zmogus galejo tik valgydamas paukstiena ir viruso nesiotojas negalejo jo perduoti kitam zmogui. su siuo virusu daug blogiau, nes ji perduoti zmogus-zmogui laseliniu budu (paprastas pvz. viena diena zmogus tiesiog prastai jauciasi, bet eina i darba, apciaudo ten kruva zmoniu , o kita jau paaiskeja jog tai buvo kiauliu gripas) ir yra mirtinas… sati jau siandien pranese kad kiauliu gripas pasieke 4 lygi t.y. jau lengvai perduodamas zmogaus – zmogui (nepamirskime kad pauksciu gripas del kurio kazkodel visi panikavo buvo 2 lygio t.y. perduodamas tik gyvuliu-gyvuliams su keliais aptiktais serganciu zmoniu atvejais) taigi manau kad Lietuva tikrai turetu susirupinti… (ypac pasaulines lietuviu dainu sventes metu kai musu salelen plaukte plauks zmones lietuviai is saliu kuriose aptiktas sis virusas)

    Please wait...
  17. bi0s | 28 balandžio, 2009 at 20:30

    Tikrai verta susimastyti…

    http://linksmuolys.blogas.lt

    Please wait...
  18. kopuscius | 28 balandžio, 2009 at 21:34

    įvarėt baimės man krūvą… mirisu tuoj

    Please wait...
  19. Alius | 28 balandžio, 2009 at 23:09

    Kopusciui: nemirsi. Kopūstus tik graužk centneriais ir viskas bus gerai:)

    Please wait...
  20. zyge | 29 balandžio, 2009 at 00:49

    taika ka man pvz daryti, jai bus lietuvoje?
    ir norit buti sveikam ?
    neiti i mokykla?

    Please wait...
  21. Iliuzionistai | 29 balandžio, 2009 at 09:22

    Poyžmiai kaip paprasto gripo temperatūra, kosulys, silpnumas. Koks apsisaugojimas? Jei jau tai atslinktų į Lietuvą visų pirmą respiratoriai, ypatingai laikytis higienos dažnai plautis rankas. Stengtis vengti didelių susibūrimo vietų. Kiaulių gripui yra antivirusinai vaistai kurie lyg ir padeda tai oseltamiviro turintys vastai tai tamiflu ir rezena ( ar kažkas panašaus )

    Please wait...
  22. Nenartas | 29 balandžio, 2009 at 12:32

    Tai,kad vaistinės Lietuvoj jau išluotos.Nėra jau tų vaistų.O ir išpirktų užteks tik 2000 tautiečių.Girdėjau kalbas,kad virusas sukurtas dirbtinai,o jį paleido teroristai JAV pašonėje.

    Please wait...
  23. Tadas | 29 balandžio, 2009 at 15:08

    Kiaulių gripo ligos aprašymas trumpai: http://www.infomed.lt/lt/2/Infomed_plius/Ligu_katalogas,id,/kiauliu-gripas#r

    Please wait...
  24. Povilas | 29 balandžio, 2009 at 18:10

    Hm. Įdomi padėtis pasaulyje. Aš taip ir nesupratau ar galima pasveikt nuo jo? jei simptomai tokie pat kaip ir gripo,tai gal būt tokie pat vaistai gydo?

    Please wait...
  25. Iliuzionistai | 29 balandžio, 2009 at 18:56

    Apie teroristus tai cnn paskelbė, kad tai žmonių pramanai prasideda dar ne tokių teorijų išsigalvoja … o pasveikt galima, tik dar vaistų būtent virusui nėra , o dėl teorijos kad tiepatys vaistai gydo nepatvirtinta dar

    Please wait...
  26. mo2ts | 29 balandžio, 2009 at 21:37

    as nemanau kad cia yra kalti gyvuliai, as manau kad cia kalti patys zmones kurie sukure ta kempinlige ir is to galejo atsirast vsos kitos ligos, manau kad uzteks tu GMP, nes jei ju needa nei vabzdai nei kirminai o jais seria tai kuom mes maitinames! zodzu reikia gryst pre savu bulviu r prie savos kiaulienos, nx mums tie visciukai kurie uzauga per pora savaiciu?

    Please wait...
  27. Lauris | 30 balandžio, 2009 at 14:24

    teisingai

    Please wait...
  28. Bugux | 30 balandžio, 2009 at 15:50

    Nu nzn sitas gripas yra pavojingas ir vakcinai reiketu 6 men o tada virusas ir vel mutuoja bet virusas dazniau visalaika pasireiskia netvarkyngose salyse arba tose kurios turi kontaktu su jomis o Musu ta Lietuvele nu aisq yra mexikoj lietuviu

    Please wait...
  29. au | 30 balandžio, 2009 at 21:16

    Yra kitas dalykas… 6i pandemija perduodama oru. Pritariu tiems,kas sakė,kad nereikia panikuoti, aš lygiai taip pat nematau reikalo tą daryti, tačiau reikia atsargiau žiūrėti į iki šiol normaliais laikytus laisvalaikio praleidimo būdus

    Please wait...
  30. jurate | 12 lapkričio, 2009 at 19:21

    tai va sugalvojau cia paskaityti,ir visai nesijauciu gerai:( siandien ryte matavau temperatura turiu 38c.tai va dabar yra priezastis prisigalvoti:)bijau as to kiauliu gripo,vasara buvo erke isisegus,ir visi kalbejo apie erkini encifelita tai irgi galvojau kad man sakes:)na ligu daug,ir mes nezinom nuo ko mirsim

    Please wait...
  31. Andrius | 16 lapkričio, 2009 at 00:03

    as irgis susirgau, tik nezinau kokiu gripu, beveik visi is isvardintu kiauliu gripo sindromu D: db viskas praejo tik dar truputi sloga, ir kosulys yra. Nei trupucio nesijaudinu del to kiauliu gripo.

    Please wait...
  32. KIAULIŲ GRIPO SIMPTOMAI
  33. Kiaulių gripas || Kriu kriu dar kartą
  34. UAGADUGU APKLAUSA DĖL GRIPO: PESIMISTŲ IR OPTIMISTŲ PUSIAUSVYRA

Palikite komentarą