V. ČEREŠKIENĖ, EUROPOS FONDAI IR KŪRYBA

(Last Updated On: 2019-08-08)

Vilma Čereškienė Lž gidui galų gale paaiškina, kodėl ji, vienuolika metų dirbusi žinių vedėja LTV, LNK ir TV3, emigravo į kuklią BTV vesti laidos Tarp miesto ir kaimo.

Pasirodo ji čia atradusi džiaugsmą kurti, nes “kūrybos žinių tarnyboje nedaug – informacijos atranka, pateikimas yra daugiau techninis darbas”. “Dabartiniame darbe nėra rutinos, nėra tekstų, kurie mažai kuo skiriasi nuo vakarykščių. Per 11 metų štampuota informacija įgriso iki gyvo kaulo”.

Pabandėme nuskinti šitą džiaugsmingos kūrybos rezultatą nuo televizoriaus.

Tarp miesto ir kaimo yra pusvalandinis žurnalas, dviejų ilgų, virš 10 minučių trukmės reportažų perskeltas į dvi dalis. Šias dalis klijuoja laidos vedėja V. Čereškienė, taip pat pasisveikinanti ir atsisveikinanti.

Pirmoje dalyje nufilmuota Kaziuko mugė. Filmuota amatų kiemuose, kur tikri amatininkai žiedė puodus, pynė pintines, skaptavo rūpintojėlius. Reportažo autorė šnekėjosi su tautodailininkais, pokalbius perpindama trimis plačiais Žemės ūkio ministerijos kaimo plėtros departamento darbuotojos pasirodymais, kurių esmė – informacija, kaip naudotis Europos fondų lėšomis. Man dar pasirodė, kad visas Kaziukas yra ŽŪM nuopelnas.

Antra, jau pačios V. Čereškienės ruošta medžiaga buvo išsamus pasakojimas apie Arvi kalakutienos perdirbimo gamyklą. Rodyta išsamiai – nuo konvejerių iki pokalbių su vadovais. Šnekėkime tiesiai – tai ilgas, keliolikos minučių trukmės reklaminis reportažas, kuriame nenuskambėjo nė viena kritikos gaidelė rodomam objektui.

Laidos pabaigoje pasirodė daug ką apie laidą paaiškinęs titras – Europos žemės fondas kaimo plėtrai.

Panašu, kad per vienuolika metų V. Čereškienė tikrai persisotino nuo žurnalistikos, todėl persiorientavo daryti fondines ir reklamines laidas.

Visus TV prodiuserius šiuo metu galima paskirstyti į tuos, kurių darbo rezultatas matuojamas žiūrovų skaičiumi, už kurį atitinkamai atseikėjama pinigais ir tuos, kurie prilipę prie fondų. Čia dėl reitingų niekas ant kilimėlio nekviečia, bet pinigus fondai dažnai moka netgi didesnius, nei TV stotys. Ir rami galva.

Skaityk  LTV IR "EUROVIZIJA": GYVENIMAS BE BLIZGUČIO?

Tik kam čia dabar apeliuoti į kūrybą?

Žinome, kad ir naujienų vedėjas prasimanys sau kūrybos, jei ateis į darbą ne dvi valandos prieš eterį, o bent jau per pietus. Tada ir darbas nevirs vien techninio darbo rutina, kai belieka pateikti kitų kūrybiškai apdorotą informaciją.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Palikite komentarą