TV3 ŽINIOS: IŠGRYNINTAS BULVARAS

(Last Updated On: 2019-10-31)

Bernardinų ne pirmą savaitę moderuojamoje diskusijoje apie „ketvirtąją valdžią“ kartais sužvejoju televizinį kampą.

Šįkart inspiracija tapo sakinys ne apie televiziją, bet ši visai šalia. Žurnalistų ir leidėjų Etikos komisijos pirmininkė Edita Žiobienė, diskutuodama su Mindaugu Nastaravičiumi pastebėjo, kad Paimi į rankas „Lietuvos rytą“, o ten vedamasis kaip regioninio laikraščio, kažkokia buitinė istorija. Atrodytų, mums, paprastiems žmogeliams, apie mus… Bet kaip atsigauna siela, kai paimi į rankas rimtą vakarietišką laikraštį.

Ta pati istorija ir su televizija. J. Butkevičienės atleidimo dėka prisiminta, kad TV3 Žinios jau ne vienus metus populiariausios. Kodėl? Ogi todėl, kad jos atvirai bulvarinės.

Prisiminkite daug metų šioms žinioms vedėjavusį Marių Veselį, sėkmingai puoselėjusį „sulaižyto“, amžinai besišypsančio berniuko įvaizdį. Ką šis vaikinas turėjo bendro su rimtomis analitinėmis žiniomis? Jų buvo TV3 televizijoje, bet visos jos, perleistos per dirbtinai sudramatintą M. Veselio intonaciją, atrodydavo kaip anekdotai, natūraliai sulipdami su iškart po Žinių rodomu, dabar jau lietuviškos pramogos klasika laikytinu infošou Be tabu. Žiūrovas į prieš tai rodomas Žinias nejučiomis pradėjo žiūrėti, kaip į Be tabu apšildančią roko grupę. Todėl manęs visiškai nenustebino sprendimas prieš kurį laiką atnaujinti šią taktiką, vėlyvesnes TV3 Žinias patikint vesti Gediminui Jauniui.

Ne paslaptis, kad daugumas Lietuvos gyventojų, neatsiverčiančių rimto vakarietiško laikraščio, bet kurias žinias laiko beviltiška nuobodybe – nesvarbu, kokios jos bebūtų.
TV3 padarė žygdarbį – jos Žinių metu pritraukė prie televizorių pusamžes moteriškes, kurių televizinis rojus yra pamatyti penkias muilo operas per vakarą; negudraus mąstymo vyrukus, dirbančius statybininkais, vairuotojais, kiemsargiais; vaikus, kuriems M. Veselis buvo teletabių klonu. Sakysite, nerafinuota auditorija? O kam tai rūpi? Juk jos daug, žymiai daugiau, nei intelektualų, paskaitančių tuos vakarietiškus laikraščius. Ir jai reikia būtent buitinių istorijų, kurios juos kabina, o ne rafinuotų pokalbių.

Skaityk  SKAIČIAI: KRISTUPAS KRIVICKAS SURIJO KALĖDŲ SRIUBĄ

(Beje, programinio žingsnio su G. Jauniumi nesėkmė buvo ne principas, t.y. pats Gediminas Jaunius, kaip M.Veselio kopija, bet pernelyg vėlyvas laikas toms pusamžėms moteriškėms, kurios dirba paprastus darbus anksti iš ryto ir prieš dešimt jau miega.)

Viskas paprasta. TV3 priklauso komercinei TV grupei, kuri neužsiima labdara ir propaguoja išgrynintą verslo modelį, netemdomą intelektualinių erezijų apie visuomenės švietimą ir kitą protinimą. Todėl, jeigu ir yra Žinios (beje, Vilmai Marciulevičiūtei, tada vadovavusiai TV3, pas viršininkus ne taip jau paprasta buvo pramušti pačią jų atsiradimo idėją – dabartiniai TV žiūrovai jau neatsimena, kad kažkada Žinių neturėjo nei TV3, nei LNK), tai tik rentabilios. Kietai ir išgrynintai.

Ironiška, kad šito taip ir nesuprato J. Butkevičienė, TV3 žinių idėjinė generatorė ir įgyvendintoja. Jos atžvilgiu buvo pasielgta pagal kompanijos logiką. Kietai ir išgrynintai.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Personalijos
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

4 komentarai:

  1. Corot | 7 vasario, 2009 at 15:02

    Itin taikli įžvalga. Bet dar įdomus fenomenas: kodėl 18:45 val. Žinios žiūrimesnės per TV3, o 22 val. naujienų laida žiūrimesnė per LNK? Ir kodėl taip susiklostė. kad 18:45 val. tv3 žinios populiaresnės už lnk, nors abejos laidos itin panašios…

    Please wait...
  2. alius | 7 vasario, 2009 at 15:56

    Taip, Corot. Tai, ką pastebite, yra temos – upės, pavadinimu "kontraprogramavimo bizgesys ir skurdas", fragmentas.

    Please wait...
  3. Corot | 9 vasario, 2009 at 00:56

    tai norėtųsi sulaukti bent šių upių menkų srovelių šiame bloge. 🙂

    Please wait...
  4. alius | 9 vasario, 2009 at 12:48

    Stengsimes 🙂

    Please wait...

Palikite komentarą